Slovenija: Prihvaćen novi interventni zakon za ublažavanje posljedica epidemije

Za zakon je glasalo 50 zastupnika, a 23 opozicionih zastupnika protiv (EPA)
Za zakon je glasalo 50 zastupnika, a 23 opozicionih zastupnika protiv (EPA)

Slovenski parlament je većinom glasova donio novi interventni zakon namijenjen ublažavanju posljedica epidemije COVID-a 19.

Zakonom se, između ostalog, produžuje mjera subvencionirane nadoknade plaća radnicima “na čekanju” za jedan do tri mjeseca, odnosno najkasnije do kraja septembra, a troškove isplate plaća radnicima koji zbog COVID-a 19 ostaju u karantinu preuzima država.

Ministar za rad i socijalnu politiku Janez Cigler Kralj izjavio je da je država subvencioniranjem plaća kroz do sada prihvaćene interventne zakone spasila 260 hiljada radnih mjesta koja bi inače bila izgubljena, prenosi Hina.

Sporna aplikacija za praćenje zaraze

Za zakon je glasalo 50 zastupnika, a 23 opozicionih zastupnika protiv, najviše zbog protivljenja uvođenju mobilne aplikacije za praćenje zaraze koja se predviđa zakonom, što neki drže kontroverznim s aspekta poštivanja privatnosti građana.

Instaliranje takve aplikacije na mobilni telefon bilo bi obavezno za osobe zaražene COVID-om 19 i one koji su u karantinu, a drugi bi je mogli koristiti na dobrovoljnoj bazi, a bit će na raspolaganju “kroz nekoliko sedmica”, kazao je u raspravi ministar za javnu upravu Boštjan Koritnik.

Dodao je kako zaoštravanje nekih mjera, kao zabrana okupljanja više od deset ljudi, ne bi bilo ni potrebno da je aplikacija uvedena ranije jer bi se nove infekcije i kontakti zaraženih mogli ranije pratiti i otkrivati.

Izvor: Agencije


Povezane

U BiH registrovano 215 novozaraženih, Srbiji 266, a na Kosovu zabilježen rekordan broj zaraženih u jednom danu – 214.

09 Jul 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO