Ombudsman: Policija nije koristila prekomjernu silu

Tokom nasilnih protesta u Beogradu povrijeđeno je više policajaca i demonstranata (EPA)
Tokom nasilnih protesta u Beogradu povrijeđeno je više policajaca i demonstranata (EPA)

Ombudsman je saopštio danas da je utvrđeno direktnim uvidom na terenu tokom javnog okupljanja građana u srijedu u centru Beograda da policija nije koristila prekomjernu silu prema učesnicima.

U saopštenju Zaštitnika građana se navodi da je prekomjerna sila korištena u pojedinačnim slučajevima zbog kojih je on pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

“Po informacijama koje su sakupila tri tima Zaštitnika građana prilikom nadzora na više lokacija u centru Beograda, policijski službenici nisu prekoračili ovlašćenja i reagovali su tek pošto su ih određene grupe građana zasule kamenim kockama, staklenim flašama i suzavcem”, navodi se u saopštenju, prenosi agencija Beta.

Zaštitnik dodaje da su članovi njegovih timova bili očevici prekoračenja ovlaštenja policijskih službenika u nekoliko slučajeva koje će, kako navodi, on ispitati, a bili su i svjedoci da su pripadnici policije bili tučeni i napadani, a da su do krajnjih granica uzdržano reagovali na te napade.

“U jednom od napada kamenicama i staklenim flašama na policijske službenike lakše je povređena i članica tima Zaštitnika građana”, navodi se u saopćenju Ombudsmana.

Po navodima u saopštenju, jedan od timova Zaštitnika građana bio je svjedok da je kod nekolicine privedenih učesnika protesta u džepovima nađen suzavac.

“Ombudsman nije dobio pritužbe građana na neadekvatno postupanje policije tokom sinoćnog javnog okupljanja u Beogradu, a prisustvo naših timova je u nekim situacijama preventivno uticalo na postupanje policije prilikom intervencije, pa su tako policajci prilikom uvođenja u maricu svakoj od osam privedenih osoba objasnili proceduru i za koje krivično delo se terete”, piše u saopštenju.

Zaštitnik građana je nadležne organe “pozvao na uzdržanost i poštovanje prava na psihički i fizički integritet svih učesnika javnih okupljanja”, a građane da se “uzdrže od napada na službena lica i od uništavanja društvene imovine”.

Nasilni protesti

Protesti u centru Beograda počeli su u utorak navečer mirno, potaknuti najavom srbijanskog predsjednika o ponovnom uvođenju policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije, a prerasli su u sukobe nakon što je jedna skupina demonstranata nasilno ušla u predvorje zgrade srbijanskog parlamenta.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopćilo je u četvrtak da je do sada prekršajno i krivično procesuirano 25 osoba, među kojima je “više njih zbog sumnje da su počinili kaznena djela izazivanje opće opasnosti i nasilničko ponašanje”.

Tužilaštvo u saopćenju napominje kako ti podaci “nisu konačni” jer je u toku identificiranje i drugih osumnjičenih i za kaznena djela i za prekršaje protiv javnog reda i mira.

Brojne nevladine organizacije kao i opozicione partije osudile su nasilje tokom demonstracija u Beogradu, među kojima su i osude zbog nasilja policije.

Izvor: Agencije


Povezane

Druge noći protesta u Beogradu povrijeđeno je 19 policajaca i 17 demonstranata. Policija je okupljene rastjerivala suzavcem i oklopnim vozilima, a na ulice je ponovo izašla žandarmerija na konjima. Najjači kordon policajaca bio je pred Skupštinom Srbije. Protesti su održani i u drugim gradovima, a u Novom Sadu demolirana je Gradska kuća. Više detalja iz […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO