IPI zabrinut zbog nasilja nad reporterima tokom protesta u Srbiji

Reporter agencije Beta proveo je noć u bolnici pošto ga je policija pretukla pendrecima, navodi IPI (Al Jazeera)
Reporter agencije Beta proveo je noć u bolnici pošto ga je policija pretukla pendrecima, navodi IPI (Al Jazeera)

Međunarodni institut za štampu (IPI) izrazio je danas ozbiljnu zabrinutost zbog brojnih slučajeva nasilja nad novinarima i medijskim radnicima koji su izvještavali sa protesta u Srbiji.

Ta globalna mreža za slobodu štampe sačinjena od urednika i direktora medija i vodećih novinara navela je da je u prethodne dvije noći dokumentovala najmanje 11 različitih incidenata koji uključuju fizičke napade, prebijanja, prijetnje bezbjednosti novinara ili uništavanje opreme reportera, i od policije i od demonstranata.

“Povrijeđeno je najmanje šest novinara, a reporter agencije Beta proveo je noć u bolnici pošto ga je policija pretukla pendrecima iako je jasno pokazao svoju novinarsku legitimaciju”, naveo je IPI.

U tekstu pod nazivom Brojni novinari prebijeni i napadnuti tokom pokrivanja protesta u Srbiji, IPI navodi da je policija sinoć napala novinara agencije Beta Žikicu Stevanovića i tukla ga palicama dok je ležao na zemlji nakon što je izvještavao o najnovijim sukobima u Beogradu.

Novinari pokazali legitimaciju

“Glavni urednik agencije Beta Dragan Janjić rekao je za IPI da je novinaru ukazana medicinska pomoć zbog posjekotina glave i oka i da je cijele noći ostao u bolnici. Dodao je da je Stevanović bio sa dva snimatelja i da je bio udaran nakon što je policajcu pokazao novinarsku legitimaciju. Dvojica snimatelja, Luka Pređa i Relja Pekić, lakše su povrijedjeni”, piše u tekstu.

Institut navodi da se većina incidenata dogodila u Beogradu, ali da je nasilja nad medijima bilo i u drugim gradovima i dodaje da je nekoliko televizijskih ekipa i izvještača napadnuto u Novom Sadu i Nišu.

Zamjenik direktora IPI-a Skot Grifen rekao je da je tokom protesta zabilježen “neprihvatljiv broj incidenata u kojima su se novinari i kamermani koji su se jasno predstavili kao pripadnici medija namjerno našli na meti i demonstranata i policije”.

“Teško uništavanje imovine, ometanje izvještavanja uživo i nasilje prema novinarima koje smo vidjeli u posljednja dva dana ugrožavaju bezbjednost novinara i ozbiljno narušavaju prava građana da budu informisani. Pozivamo i demonstrante i vlasti u Srbiji da obezbjede da novinari, snimatelji i drugi medijski radnici mogu da rade bez straha od prijetnji i nasilja dok prate događaje”, kazao je Grifen.

Uništena oprema

IPI navodi i da je agencija Tanjug saopštila da je jedan demonstrant uhvatio njenog kamermana, a zatim ga udario u stomak.

“Na drugim snimcima vidi se da je još jedan snimatelj Tanjuga zastrašivan i da mu je agresivno rečeno da prekine snimanje. U odvojenom incidentu, službenici su gurnuli i opstruisali ekipu televizije N1 dok je snimala policiju kako tuče demonstranta u parku u centru Beograda”, piše u tekstu.

Institut dodaje da je novinarka N1 Jelena Zorić osjećala jake posljedice suzavca dok je izvještavala uživo sa protesta u utorak i da je novinarka portala Nova.rs Milica Božinović rekla za IPI da ju je policajac neprimjereno udario palicom.

“Iste večeri novinara Nove Marka Radonjića policija je više puta udarila palicom dok je pokrivao sukobe u centru grada, navodi njegova kuća. Kasnije te noći napadnut je i verbalno, prijetnjama hapšenjem jer je snimio hapšenje”, navodi IPI.

Prijetnje i napadi 

Institut navodi i da su novinarku Nove Milicu Božinović pripadnici policije napali i drugi put u dvije noći, dok je s koleginicom Natašom Latković izvještavala o protestima.

“Prema izveštaju Nove, policija je gurnula Božinović, a zatim ju je dva puta udarila po prstima pendrekom i izbila joj telefon iz ruke”, navodi IPI.

Ekipa Radio-televizije Srbije napadnuta je u Novom Sadu dok je izvještavala o protestima koji su izbili na centralnom gradskom trgu, a snimatelju RTS-a Lazaru Vukadinoviću tokom incidenta je povređena ruka, a kamera televizije je uništena, dodaje se.

Kancelarije RTS-a, kako se navodi, takođe su oštećene nakon što je grupa demonstranata opkolila ulaz i razbila staklo na ulaznim vratima.

“Drugu ekipu RTS-a napali su demonstranti u Nišu iste večeri, kada je grupa okružila novinara i snimatelja, vrijeđala ih i oštetila mikrofon i kablove kamere”, navodi IPI.

IPI dodaje da su protesti izbili poslije odluke srbijanske vlade da ponovo uvede policijski sat tokom vikenda zbog rasta broja infekcija korona virusom, uprkos tome što su prethodno održani parlamentarni izbori bez posebnih mjera.

“Na tim izbora IPI je takođe dokumentovao niz prijetnji i napada na novinare”, navodi se u tekstu.

Izvor: Agencije


Povezane

Nekoliko stotina građana protestuje u Beogradu. U jednom trenutku upali su u zgradu Narodne Skupštine.  Protestuju protiv uvođenja policijskog časa i drugih najavljenih novih mjera ograničenja zbog povećanja broja zaraženih korona virusom u SRB. Okupljeni uzvikuju parole protiv predsjednika Aleksandra Vučića, koga optužuju da se iživljava nad građanima. Policija, koju demonstranti gađaju limenkama, upotrijebila je […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO