Njemačka: Stabilan Zapadni Balkan je od vitalnog značaja za Evropu

Miroslav Lajčak se u Berlinu sastao sa Heikom Massom (EPA)
Miroslav Lajčak se u Berlinu sastao sa Heikom Massom (EPA)

Stabilnost i razvoj Zapadnog Balkana su od vitalnog značaja za Evropu, a za trajnu stabilnost je potreban sveobuhvatan i održiv sporazum Srbije i Kosova, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke nakon sastanka šefa diplomatije Heika Maasa sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Zapadni Balkan je visoko na agendi njemačkog predsjedavanja Vijećem EU-a, navodi Ministarstvo na Twitteru, prenosi Tanjug

Ocjenjuje se da Lajčak donosi novi zamah dijalogu Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU-a, kao i da postavlja ambiciozne ciljeve.

“Želimo brz, vidljiv napredak za ljude u regiji. Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropi. Zato EU mora imati vodeću ulogu”, poručuju iz Ministarstva, prenosi Tanjug.

Dodaju da je za trajnu stabilnost u regiji potreban sveobuhvatan i održiv sporazum Kosova i Srbije.

“To je ključni preduslov za realizaciju evropske perspektive obje zemlje.”

Videosamit u petak

Lajčak se u Berlinu sastao s njemačkim predsjednikom Frankom Walter Steinmeierom, Massom i savjetnikom kancelarke Angele Merkel za vanjske poslove Janom Heckerom.

“Razgovarali smo o dijalogu Srbije i Kosova, kojem posreduje EU, i važnosti prvog sastanka na visokom političkom nivou, koji se organizira 12. jula, nakon pariškog samita”, naveo je Lajčak na Twitteru.

Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak će organizirati videosamit posvećen Zapadnom Balkanu i dijalogu Srbije i Kosova.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO