Beograd nakon protesta: Povrijeđeni deseci policajaca i građana

Ekipe Hitne pomoći intervenisale više od 20 puta tokom noći (EPA)

Policija je nešto prije dva sata ujutru uspjela da “preuzme kontrolu” na beogradskim ulicama, kada je potisnula demonstrante prvo ispred Skupštine Srbije a zatim i sa drugih trgova i bulevara.

Trinaest policajaca i sedam civila povrijeđeno je tokom protesta i nereda ispred Skupštine Srbije i svi su prevezeni u bolnicu, rečeno je za RTS u Hitnoj pomoći, prenosi Tanjug.

Tanjugu je jutros rečeno da su ekipe Hitne pomoći intervenisale više od 20 puta tokom noći, u dijelu oko Narodne skupštine, gdje su održani protesti.

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je da su privedene 23 osobe, a da su povrijeđena najmanje 43 policajca, kao i 17 demonstranata, uz ocjenu da je policija tokom nereda reagovala “krajnje uzdržano”.

Rebić je rekao da je sinoć na protestima bilo oko 200 policijskih službenika i da je taj broj varirao, jer u prvom trenutku policija nije očekivala takav razvoj događaja, prenosi Tanjug.

Zapaljeni kontejneri i smeće po ulicama, polomljeni saobraćajni znakovi, uništene žardinjere, kamenje, zapaljeni policijski automobili, nekoliko slomljenih izloga, slika su nakon protesta u Beogradu, piše ova agencija.

Vrata Doma narodne skupštine i dalje obezbjeđuje veliki broj pripadnika policije.

U ulicama koje vode ka Skupštini policija je formirala kordone kako bi spriječila eventualni povratak demonstranata.

Reakcije iz vlade

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da najoštrije osuđuje “vandalizam poličara koji stoje iza nasilnog upada u Skupštinu Srbije u trenutku kada se država i zdravstveni sistem suočavaju sa najtežim udarom virusa COVID-a 19 od početka pandemije”.

“Pošto nisu mogli u Skupštinu da uđu na izborima, ponovo su pokazali svoje pravo nasilničko lice pokušavajući da steknu političke poene na najvećoj krizi na planeti od Drugog svetskog rata”, navela je sinoć Brnabić u pisanoj izjavi.

“Država i sve njene institucije zaštitiće pravni poredak, kao što se to čini u svakoj demokratski uređenoj zemlji”, poručila je Brnabić

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović najoštrije je osudila pokušaj upada u Skupštinu.

“Pozivam sve građane na odgovornost i ozbiljnost! Pozivam sve građane da ne pribegavaju bilo kakvom nasilju! Nošenje maski, poštovanje distance i odgovornost za svoje zdravlje i zdravlje drugih jedini je način kako bismo se izborili sa razbuktalom epidemijom korone”, navela je Mihajlović u saopštenju.

Protesti ‘desnog i ultradesnog korpusa’

Neformalni lider Saveza za Srbiju Dragan Ðilas izjavio je da je da su demonstracije bile “odgovor građana” predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Ðilas je na twitteru napisao da vlast može njega da optuži za demonstracije ispred Skupštine Srbije, ali da demonstranti “nisu njegovi huligani”, već građani.

“Samo jedna poruka. Aleksandre Vučiću, dešava ti se narod”, napisao je uz snimak pripadnika policije koji pendrecima udaraju demonstrante, i naveo da obećava građanima Srbije da će oni biti identifikovani i privedeni pravdi.

Urednica NIN-a, Vesna Mališić, ogradila se od protesta ispred Parlamenta Srbije, i ocijenila da nisu građanski već da je riječ o desničarima.

Mališić je ranije rekla da ne zna šta je smisao upada u Skupštinu i uopšte stajanja na stepeništu parlamenta.

Ona je kazala da joj se čini da je ta “vrsta agresije” došla iz desnog i ultradesnog korpusa, i da se ispred skupštine nalaze razne struje.

Glavni i odgovorni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović se oglasio istom porukom. On je na Twitter profilu napisao da okosnicu protesta čine desničari.

Opozicioni poslanik Đorđe Vukadinović osudio je vandalizam ispred Skupštine, rekavši da je okidač za demonstracije i nerede ispred skupštine bila najava policijskog sata, ali da je uzrok nezadovoljstvo građana.

Tokom protesta pojavio se i predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić, međutim zasmetao je pojedinim građanima. Jeremić je pokušao da dođe do stepenica Parlamenta, ali građani, kako je potvrđeno za B92.net, to nisu dozvolili i otjerali su ga.

Protest nakon najave mjere

Kako je sinoć javio Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić, u Beogradu se okupilo više hiljada demonstranata, koji su bakljama gađali policiju dok su kamenenice letjele i prema zgradi Skupštne.    

Protest je počeo malo nakon obraćanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je najavio ponovno uvođenja novih restriktivnih mjera i policijskog sata zbog novog vala korona virusa.

Demonstranti se se neprestano sukobljavali sa policijom, koja je često koristila suzavac i šok bombe.  

Izvor: Al Jazeera i agencije