Veliki protest u Beogradu, ima povrijeđenih, zapaljena policijska auta

Ispred Skupštine Srbije u Beogradu u toku je protest potaknut najavom uvođenja novih restriktivnih mjera i policijskog sata zbog novog vala korona virusa.

U Bulevaru kralja Aleksandra, ispred crkve svetog Marka, demonstranti su zapalili tri policijska automobila, javlja Tanjug.

Demonstranti se neprestano sukobljavaju sa policijom. Policija često koristi suzavac i šok bombe.  

Ispred Skupštine su se pojavili i policajci na konjima, nakon što demonstranti nisu dozvolili prolaz vatrogasnog vozila, javlja Tanjug.

Kako prenosi Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić, u Beogradu se okupilo više hiljada demonstranata, koji bakljama gađaju policiju dok kamenenice lete i prema zgradi Skupštne.    

Protest je počeo malo nakon obraćanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je te mjere i najavio.

“U jednom trenutku se desio incident kad je nekoliko desetina ljudi probilo vrata Skupštine Srbije i ušlo u zgradu. U ovom trenutku ne možemo da kažemo ko je to…”, javlja reporter Al Jazeere Marko Subotić.

“Incident je trajao 10 do 15 minuta, policija je intervenisala i demonstranti su izbačeni”, dodao je.

Iz policije je nešto iza ponoći saopćeno kako je u sukobima građana i policije povrijeđeno više policajaca, ali nije izneseno više detalja.

   

Parole protiv Vučića

Protest je počeo nešto nakon 20 sati, kada je blokirana raskrsnica kod zgrade parlamenta, na početku Bulevara kralja Aleksandra. Demonstranti zvižde, udaraju u šerpe, uzvikuju parole “Kosovo je deo Srbije”, “Ua” i “Mi to nećemo” aludirajući na mjere.

Demonstrantima, bez distance i bez maski, u nekoliko navrata su se preko megafona obratili učesnici prostesta pozivajući prisutne da zovu prijatelje i poznanike da im se pridruže.

Među okupljenima su i članovi Inicijative “Ne davimo Beograd” i članovi organizacije “1 od 5 miliona”.

Većina ne nosi zaštitne maske, a distanca gotovo i da ne postoji.

Policija upotrijebila suzavac

Nešto prije 23 sata demonstranti su se ponovo nakratko sukobili sa žandarmerijom koja je postavila kordon na gornjem dijelu stepeništa isped ulaza u zgradu Skupštine.

Policija je upotrijebila suzavac ili biber sprej, a među demonstrantima ima povrijeđenih sa okrvavljenim glavama, javlja agencija Beta.

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je da je tokom večerašnjih protesta povrijeđeno nekoliko policajaca, ali da  da policija kontroliše situaciju ispred Narodne skupštine.

“Te informacije su mi javljene sa terena, ja još uvek ne mogu da kažem u kakvom su stanju povređeni policajci i da li su u pitanju lakše ili teže povrede”, rekao je Rebić, prenosi Tanjug, pozivajući se na RTS.

Najavljene mjere

Vučić se nešto ranije obratio javnosti ističući da je u Beogradu alarmantna situacija zbog korona virusa te da od sutra počinje da važi zabrana svakog okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru, a od petka do ponedjeljka ponovo uvode policijski sat.

Istakao je da je danas, od početka proglašenja epidemije korona virusa u Srbiji, svakako najteži dan – sa 13 preminulih osoba.

“Od petka idemo na dugački policijski sat, do ponedeljka. Onda ćemo dalje da vidimo. Obezbedićemo kretanje ljudima sa kućnima ljubimcima, majkama sa decom i penzionerima takođe”, rekao je Vučić i dodao da će sva obavještenja uslijediti nakon sastanka Kriznog štaba.

Naglasio je da mu je prva briga da zaštiti građane.

“Sve političke reakcije, sve šerpe, bes, neka budu usmerene na mene, a ne na lekare”, poručio je.

Predsjednik Srbije nije se obraćao večeras dok su na ulicama demonstranti. Njegovo obraćanje se očekuje u srijedu.

U međuvremenu, premijerka Srbije Ana Brnabić je poručila kako najoštrije osuđuje vandalizam poličara koji stoje iza nasilnog upada u Skupštinu Srbije u trenutku kada se država i zdravstveni sistem suočavaju sa najtežim udarom virusa COVID-19 od početka pandemije.

“Pošto nisu mogli u Skupštinu da uđu na izborima, ponovo su pokazali svoje pravo nasilničko lice pokušavajući da steknu političke poene na najvećoj krizi na planeti od Drugog svetskog rata”, navela je Brnabić u pisanoj izjavi.

Izvor: Al Jazeera i agencije