U Beogradu od petka do ponedjeljka policijski sat: Zabrana okupljanja više od pet osoba

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti ističući da je u Beogradu alarmantna situacija zbog korona virus ate da od sutra počinje da važi zabrana svakog okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru, a od petka do ponedjeljka policijski čas.

Istakao je da je danas, od početka proglašenja epidemije korona virusa u Srbiji, svakako najteži dan – sa 13 preminulih osoba, prenosi Tanjug.

“U preseku u 15 sati 110 osoba je bilo na respiratoru, sada je više od 120. Situacija je alarmantna u Beogradu, ozbiljna u još četiri grada u Srbiji, ali je Beograd u kritičnoj situaciji”, rekao je Vučić.

“U Beogradu se ljudi javljaju ranije, to je jedina dobra stvar. Ali, Beograd je po poslednjim rezultatima najkritičniji, svuda se situacija nekako umiruje”, dodao je.

Naglasio je da su sve bolnice u gradu pune.

Zaštita građana na prvom mjestu

U skladu sa tim, a nakon razgovora sa epidemiologom Predragom Konom, koji se, kaže, konsultovao sa epidemiološkim timom, od sutra će biti zabranjeno svako javno okupljanje više od pet osoba u zatvorenom ili otvorenom prostoru.

“A od petka idemo na dugački policijski sat, do ponedeljka. Onda ćemo dalje da vidimo. Obezbedićemo kretanje ljudima sa kućnima ljubimcima, majkama sa decom i penzionerima takođe”, rekao je Vučić i dodao da će sva obavještenja uslijediti nakon sastanka Kriznog štaba.

Naglasio je da mu je prva briga da zaštiti građane.

“Sve političke reakcije, sve šerpe, bes, neka budu usmerene na mene, a ne na lekare”, poručio je.

Vučić je, između ostalog, pozvao građane da čuvaju starije ljude i gojazne, manje otporne na korona virus.

“Jer, to što legnu mlađi, svi će izaći, ali stariji mnogo teže”, rekao je Vučić.

Izvor: Al Jazeera i agencije