Nekadašnji pripadnik Armije BiH u Beogradu osuđen na deset godina

Huseina Mujanović se nalazi u pritvoru u Beogradu od 3. jula 2018, kada je uhapšen na graničnom prijelazu Uvac između BiH i Srbije (EPA)

Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudio je danas na deset godina zatvora Huseina Mujanovića, nekadašnjeg pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i upravnika vojnog pritvora u Hrasnici kod Sarajeva.

Mujanović je osuđen zbog kaznenog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva – a tereti ga se da je kao upravnik vojnog pritvora, od jula do oktobra 1992, sa svojim podređenima maltretirao pritvorene srpske civile, zbog čega je njih sedam, kako se vjeruje, preminulo.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović skandaloznom je nazvao prvostepenu presudu protiv Mujanovića. 

“Za svaku je osudu da srbijansko pravosuđe uopće vodi krivične postupke za navodne ratne zločine protiv pripadnika Armije Republike BiH”, rekao je Džaferović za Fenu, napominjući da je za takve slučajeve nadležen Sud Bosne i Hercegovine.

Džaferović: Zloupotreba međunarodnog prava

Za predsjedavajućeg bh. Predsjedništva presuda je zloupotreba međunarodnog prava od strane Srbije, i praksa koja je traje već neko vrijeme.

“Sjetimo se raspisivanja međunarodnih potjernica protiv branilaca Bosne i Hercegovine koji su se našli u trećim zemljama. Sve te zemlje donijele su odluke da procedure vodi Sud Bosne i Hercegovine”, rekao je Džaferović.

On je pozvao Srbiju da ozbiljno shvati situaciju te da uhapšena lica izruči Bosni i Hercegovini, kako bi ta zemlja vodila sudske procese ako ima osnove za njih. U protivnom, rekao je Džaferović, dodatno će se usložniti međusobni odnosi dvije zemlje.

“To je pitanje odnosa prema prošlosti. Srbija se mora suočiti sa činjenicama i vlastitom prošlošću, ali i užasnim greškama Miloševićevog režima, s činjenicom da je izvršena agresija na Bosnu i Hercegovinu, i jedino tako možemo ići naprijed”, zaključio je Džaferović.a

Mujanović se nalazi u pritvoru u Beogradu od 3. jula 2018, kada je uhapšen prema potjernici Srbije na graničnom prijelazu Uvac između BiH i Srbije.

Ovo je prvostepena presuda na koju postoji pravo žalbe Apelacijskom sudu u Beogradu.

Izvor: Agencije