Usvojen budžet BiH za 2020.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na hitnoj jesjednici usvojio Izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta Zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, čime je okončana procedura usvajanja budžeta.

Za izvještaj je glasalo svih 13 prisutnih delegata, piše Fena.

Predstavnički dom državnog parlamenta u ponedjeljak je usvojio izvještaj Zajedničke komisije koja je usaglasila tekst Zakona o budžetu, koji su Predstavnički dom i Dom naroda ranije usvojili sa različitim amandmanima.

Zajednička komisija je utvrdila tekst koji je usvojen u Domu naroda.

Prema usaglašenom tekstu, budžet je u obliku kako ga je Predsjedništvu BiH, kao ovlaštenom predlagaču, dostavilo Vijeće ministara BiH, a kojim su uvažene okolnosti izazvane pandemijom COVID-a 19.

Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu iznosi gotovo milijardu eura.

Otvoren put do izbora

Od toga se 510.000.000 eura odnosi na finansiranje institucija Bosne i Hercegovine, što je u odnosu na Budžet 2019. godine više za 15.360.000 eura ili tri posto. Servisiranje vanjskog duga iznosi 413.459.000 eura i manje je za 9,3 miliona eura ili dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

Tekući izdaci planirani su u iznosu 444.583.000 eura i u odnosu na 2019. godinu manji su za 368.000 eura ili 0,1 posto.

Sredstva za saniranje ekonomskih šteta planirana su u ukupnom iznosu 21.466.000 eura kao nova stavka u Budžetu, od čega na direktnim transferima 7.550.000 eura i na tekućoj rezervi 13.916.000 KM.

Za održavanje lokalnih izbora u BiH  Budžetom su planirana sredstva od 2.164.000 eura. Prvobitno planirani rok za izbore je bio 4. oktobar, ali je pomjeren upravo zbog kašnjenja s usvajanjem budžeta. U međuvremenu su se političke stranke međusobno optuživale da, svaka iz svojih razloga, namjerno opstruišu usvajanje budžeta kako bi što duže prolongirali održavanje izbora

Zbog ograničavanja ukupnih javnih rashoda i prihoda BiH, a s ciljem osiguranja sredstava za realizaciju prioritetnih aktivnosti, izvršeno je prolongiranje finansiranja dijela višegodišnjih projekata u 2020. godini, u ukupnom iznosu 9,8 miliona eura.

Izvor: Agencije


Povezane

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine odlučuje o budžetu državnih institucija za ovu godinu. Ako bude usvojen bit će osigurano i 4,5 miliona eura za organizovanje lokalnih izbora u novembru. Prvobitno planirani rok za izbore bio je 4. oktobar, ali je pomaknut upravo zbog kašnjenja s usvajanjem budžeta.  U međuvremenu su se političke stranke međusobno optuživale […]

Delegati Doma naroda Parlamenta BiH usvojili su u prvom čitanju državni budžet za ovu godinu. Slijedi razmatranje amandmana i njegovo usvajanje u drugom čitanju. Budžet je prethodno usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH, u iznosu od 900 miliona eura. Konačno usvajanje ključno je i za održavanje lokalnih izbora 15. novembra, jer u protivnom neće biti novca […]

Usvojen je budžet u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Sada to treba potvrditi i Dom naroda Parlamentarne skupštine. Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obveza države za ovu godinu iznosi oko 540 miliona eura, od čega se gotovo 500 miliona odnosi na financiranje državnih institucija, a ostatak na finansiranje duga. Usvajanje budžeta naročito je važno zbog ovogodišnjih […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO