U zemljama regije još 36 preminulih od korona virusa

Na području Federacije BiH najviše novozaraženih registrovano je u Kantonu Sarajevo (EPA)

U Bosni i Hercegovini preminulo je 17 osoba pozitivnih na korona virus.

U Federaciji BiH u protekla 24 sata bilo je pet umrlih, ali na taj su broj dodali još devet – riječ je o pacijentima koji su preminuli tokom vikenda, navode u Federalnom zavodu za javno zdravstvo.

Među umrlima je i ministar za pitanja veterana Salko Bukvarević. U Republici Srpskoj umrlo je troje ljudi.

Cijela zemlja bilježi rekordan broj novozaraženih – od jučer 363 osobe.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 994 uzoraka, od kojih je 227 pozitivno na COVID-19.

Devet preminulih preko vikenda

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je pet smrtnih slučajeva koji su zabilježeni u protekla 24 sata, preminule su žene iz Sarajeva (1941) i Teočaka (1943), te muškarci iz Sarajeva (1934.) i Tuzle (1942. i 1957.)

Također, Zavodu je u posljednja 24 sata prijavljeno još 9 smrtnih slučajeva, a radi se o pacijentima koji su preminuli u periodu 25. do 27. jula.

Korona virus
Bosna i Hercegovina bilježi rekordan broj novozaraženih – od jučer 363 osobe

U posljednja 24 sata u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Opštoj bolnici Bijeljina i Univerzitetskoj bolnici Foča izvršeno je testiranje 675 laboratorijskih uzoraka, a novi korona virus potvrđen je kod 136 osoba.

Radi se o 76 muških i 60 ženskih osoba, od kojih je 24 mlađe, 88 srednje i 24 starije životne dobi.

U posljednja 24 sata Institutu za javno zdravstvo RS-a prijavljena su tri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa, javila je reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić, pozivajući se na zvanične podatke. Radi se o muškarcu starije životne dobi iz Ljubinja, ženi starije životne dobi iz Petrova i ženi srednje životne dobi iz Bijeljene.

Srbija: Zaražene još 372 osobe 

U posljednja 24 sata u Srbiji je preminulo još sedam osoba zaraženih korona virusom.

Kako javlja Tanjug, oboljele su još 372 osobe.

Tastirane su 9.653 osobe, do sada ukupno 650.744.

Na respiratorima su 143 pacijenta.

Prema najnovijim podacima u četiri COVID bolnice Zdravstvenog centra Vranje ukupno je hospitalizovano 140, od kojih je laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa korona kod 87 pacijenata.

U bolnicu je primljeno 11 pacijenata, na kiseoniku je 27, otpušteno je 18, a dva pacijenta su transportovana u Klinički centar Niš.

U Opštoj bolnici u Pančevu od korona virusa liječi se 101 osoba. Trećina ih je iz južnog Banata, a ostali iz drugih gradova Srbije.

U niški Klinički centar, gdje je jučer još jedna porodilja pozitivna na korona virus preminula, primljene su još dvije trudnice pozitivne na COVID-19.

U teškom stanju je 13 pacijenata, od kojih je 12 na respiratorima.

Jedna žrtva COVID-a 19 u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je zabilježen 71 novi slučaj zaraze korona virusom u posljednja 24 sata, pa je trenutno 754 aktivnih slučajeva zaraze, a umrla je jedna osoba, izvijestio je Nacionalni stožer Civilne zaštite. 

“U protekla 24 sata zabilježen je 71 novi slučaj osoba pozitivnih na korona virus, pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 754. Ako pogledamo prošli tjedan, primjetan je silazni trend broja aktivnih slučajeva”, kazao je na konferenciji za medije ministar zdravstva Vili Beroš, prenosi Hina.

U Hrvatskoj su trenutno aktivna 754 slučaja

Jedna je osoba preminula, a radi se o muškarcu 1941. godišta s opsežnim komorbiditetom koji nije bio na respiratoru u KBC-u Osijek. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 141, rekao je Beroš.

Na bolničkom liječenju su 132 osobe, od kojih je osam bolesnika na respiratoru. Prosječna dob bolesnika je 46,9 godina. 

Sjeverna Makedonija: Preminulo pet osoba

Od posljedica zaraze korona virusom u Sjevernoj Makedoniji umrlo je još pet osoba.

Kako javlja Maja Blaževska Evrosimoska, reporterka Al Jazeere iz Skoplja, od početka epidemije u Sjevernoj Makedoniji je preminulo 476 osoba. 

U posljednja 24 sata registrovano je 188 novih slučajeva zaraze, od početka epidemije ukupno 10.503.

Najviše aktivnih slučajeva je u Skoplju, a slijede Štip i Kumanovo. 

Crna Gora: Zaraženo još 67 osoba

U Crnoj Gori registrovano je 67 novih slučajeva korona virusa na osnovu analize 608 uzoraka, koje su izvršile Laboratorije Instituta za javno zdravlje.

Prijavljena su dva smrtna ishoda kod pacijenata iz Rožaja i Plava, prenio je Tanjug.

Ukupan broj potvrđenih smrti od početka juna je 38, a od početka godine 47.ž

Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID-a 19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 2.038.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije korona virusom je 3.016.

Kosovo: Četiri smrtna slučaja

Četiri osobe su umrle u posljednja 24 sata od korona virusa na Kosovu, saopštio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje na Kosovu, dok je broj novozaraženih 194.

Ukupan broj do sada preminulih je povećan na 196, dok je ukupan broj pozitivnih do danas 7.846, javila je Beta.

U posljednja 24 sata izliječeno je 138 pacijenata, ukupan broj izliječenih je 4.267, a aktivnih slučaja virusa 3.383.

Slovenija: 14 novozaraženih

U Sloveniji je u zadnja 24 sata na 919 testiranja potvrđeno 14 novih zaraza korona virusom i nijedan novi smrtni slučaj, objavila je slovenska vlada.

To je jednak broj dnevno oboljelih kao prethodni dan kad je na 874 testa registrirano 14 infekcija, uz jednog preminulog, prenosi Hina.

Trenutno je u Sloveniji hospitaliziran 21 pacijent koji se liječi odCOVID-a 19, što je četvoro više nego prethodni dan, a troje među njima trebaju intenzivno liječenje, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Nove zaraze u posljednja 24 sata otkrivene su u 13 različitih općina.

Izvor: Al Jazeera i agencije