Srđan Dragojević na Twitteru: Vučić je bio inspirator genocida u Srebrenici

Dragojević je autor kultnih filmova postjugoslovenske kinematografije (Arhiva)
Dragojević je autor kultnih filmova postjugoslovenske kinematografije (Arhiva)

Poznati srbijanski filmski režiser Srđan Dragojević objavio je na svom Twitter profilu niz postova u kojima se oštro obračunao sa javnošću svoje zemlje. Dragojević je u postu objavljenom jučer decidno napisao kako misli da je “Kosovo nezavisno”, da se u “Srebrenici desio genocid” i kako je sramota za Srbiju da predsjednik zemlje bude čovjek koji je javno prijetio ubistvom 100 muslimana.

Objave na Twitteru Dragojević je nastavio podsjećanjem srbijanske javnosti na Vučićev govor u Skupštini Srbije u kojem je govorio o ubistvu stotinu muslimana napravivši analogiju između tog govora i genocida koji je počinjen u Srebrenici uz opasku “Direktni inspirator”.

U jednom današnjem postu režiser je napisao kako je tokom 90-tih godina prošlog stoljeća državno uređenje na Kosovu bio aparthejd podcrtavajući da govori iz ličnog iskustva i da takve stvari danas malo ko želi priznati.

Dragojević je napisao i tvit u kojem se osvrnuo na događaje iz Hrvatske u vrijeme neposredno nakon operacije “Oluja” u kojem je primjetio da se stvari ne smiju posmatrati ograničeno i da je progonu srpskog stanovništva iz Like, Korduna i Banije prethodio egzodus Hrvata u ljeto 1991.

Nedugo zatim Dragojević je veoma jasno progovorio o fenomenu “vikend četnika” koji su tokom rata iz Srbije odlazili u Bosnu pljačkati.

Dragojevićevi postovi izazvali su brojne reakcije, a osim onih koji se javljaju sa riječima podrške na njegovom profilu, koji je javan, mogu se pročitati i riječi neslaganja sa njegovim stavovima.

Srđan Dragojević jedan je od najznačajnijih postjugoslovenskih filmaša, a njegovi filmovi Lepa sela, lepo gore, Mi nismo anđeli, Rane i Parada dostigli su kultni status.


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO