Oružane snage BiH: Hrvati ne žele u vojsku, Srbi zainteresovaniji od Bošnjaka

Okolić je rekao kako će u situaciji kakva je sada pozicije namijenjene hrvatskim pripadnicima oružanih snaga vjerovatno ostati nepopunjene (Al Jazeera)

Hrvati pokazuju sve manje zanimanje za službu u oružanim snagama Bosne i Hercegovine i na zadnji konkurs za primanje profesionalnih vojnika prijavio ih se znatno manji broj od etničke kvote predviđene strukturom, potvrdio je zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić.

Ministarstvo obrane BiH raspisalo je konkurs za primanje 600 profesionalnih vojnika, a Okolić je za banjalučki list “Glas Srpske” rekao kako je zanimanje različito, ovisno o etničkoj pripadnosti kandidata, prenosi Hina

Srbi zainteresovaniji od Bošnjaka

“Kada je riječ o srpskim mjestima prijavilo se, u prosjeku, više od deset za jednu poziciju, kod Bošnjaka nešto više od pet je u borbi za jedno mjesto, a Hrvati su ispod jedan posto, što znači da ih nema dovoljno prijavljenih”, rekao je Okolić.

Zakon o odbrani i organizacijski propisi oružanih snaga BiH, kako je podsjetio Okolić, predvidjeli su da se mjesta namijenjena profesionanim vojnicima popunjavaju u skladu sa popisom stanovništva iz 1991. godine kada je Hrvata u toj zemlji bilo oko 17 posto odnosno nešto više 760.000.

Posljedni popis proveden 2013. godine pokazao je kako je Hrvata u BiH tada bilo nešto manje od 545.000 odnono 15,4 posto u odnosu na ukupni broj stanovnika.

Nepopunjene pozicije

Odlukom Predsjedništva BiH oužane snage kako su ustrojene od 2006. godine imaju do 10.000 aktivnih vojnika, časnika i dočasnika pri čemu je za Hrvate rezervisano nešto manje od 20 posto pozicija, za Srbe oko 33 posto, a za Bošnjake 46 posto.

Okolić je rekao kako će u situaciji kakva je sada pozicije namijenjene hrvatskim pripadnicima oružanih snaga vjerovatno ostati nepopunjene.

“Možda će samo za njih biti ponovo raspisan natječaj jer neće moći ispuniti predviđenu kvotu. Ako i na tom natječaju bude isto, moramo se suočiti sa činjenicom da ih nema dovoljno zainteresiranih”, rekao je Okolić dodajući kako se ne bi smjelo narušavati nacionalne omjere tako što će se umjesto Hrvata zaposliti vojnike drugih nacionalnosti.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada