Vučić ne očekuje isporuku njemačkih ‘Leoparda’ Kosovu

Kosovo je dobilo kao donaciju 27 identičnih vojnih vozila od SAD-a, dok su prije dvije godine kupljena 24 vozila (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako “Amerikanci, Turci i Nemci brinu o svom čedu”, komentirajući vijest kako je i drugi kontigent oklopnih vozila iz Sjedinjenih Američkih Država stigao na Kosovo.

Kaže kako su srbijanske sigurnosne službe upoznate s ovom dostavom te kako su vozila stigla na Kosovo 20. jula, prenosi Tanjug.

“Mi znamo šta oni dobijaju i šta imaju”, naveo je Vučić te dodao kako je zato prije nekoliko dana rekao da je teško da će Kosovu iz Njemačke biti isporučeni tenkovi “Leopard”.

“Amerikanci, Turci, Nemci, svi oni brinu o svom čedu… I to je sve u redu. Ovako je lepo, za izložbu”, rekao je predsjednik Srbije u odgovoru na pitanje novinara u Sremskoj Mitrovici.

Broj i cijeni vozila za sada tajna

Drugi dio kontingenta oklopnih vozila iz Sjedinjenih Američkih Država stigao je na Kosovo u subotu, potvrdio je komandant Kosovskih sigurnosnih snaga Rrahman Rama.

Dopremanje ovog kontingenta povezano je sa sporazumom koji je Kosovo potpisalo sa SAD-om prošle godine, rekao je on za Radio Slobodna Evropa, prenosi Tanjug.

Naglasio je kako su podaci o broju i cijeni vozila za sada tajna, ali je dodao kako će se o tome moći razgovarati u budućnosti.

Rama je kazao da se mogu očekivati dalji ugovori sa SAD-om.

Kupovina novcem iz budžeta Kosova

“Ovo je tajni ugovor. Na osnovu potreba, nastavit ćemo kupovati i u budućnosti. Ugovori koje imamo sa SAD-om tiču se sistema naoružanja i taktičkih vozila. Sklopit ćemo i druge ugovore naredne godine”, rekao je.

Dodao je da su oklopna vozila kupljena novcem iz budžeta Kosova, prenosi Kosovo Online.

“To je drugi dio kontingenta koji je stigao. Prošle sedmice je došao dio, a sada je isporuka završena. Riječ je o oklopnim vozilima tipa Humwee iz SAD-a”, kazao je Rama.

Prošle godine Kosovo je dobilo kao donaciju 27 identičnih vojnih vozila od SAD-a, dok su prije dvije godine kupljena 24 vozila.

Izvor: Agencije