Podgorica: Ivica Dačić vrijeđa dvije susjedne države

Crna Gora je navikla na jadikovke nad sudbinom kninskih Srba upravo od onih koji su im takvu sudbinu i pripremili, tvrde u Podgorici (Hrvoje Jelavi? / PIxsell)

Povodom izjave šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića da najava prisustva predstavnika Crne Gore na proslavi akcije “Oluja” u Kninu predstavlja prirodni tok širenja antisrpske politike, iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova navode da je Crna Gora navikla na “uobičajene jadikovke nad sudbinom kninskih Srba upravo od onih koji su im, u to vreme, takvu sudbinu i pripremili, a u čemu je sadašnji šef srpske diplomatije imao svoju ulogu”.

Dačić je za beogradske Večernje novosti ranije rekao da, “nažalost, više nije iznenađenje što se Crna Gora pridružuje jedinoj državi u Evropi koja slavi etničko čišćenje sopstvenih građana”.

“Aktuelna vlast u Podgorici otišla je predaleko u širenju antisrpske politike, pa se, posle priznavanja [nezavisnosti] Kosova, pretnji da će zvati NATO da ih brani od Srbije i progona Srpske pravoslavne crkve [SPC], morbidni tulum na Kninskoj tvrđavi nameće kao prirodan tok”, kazao je on.

Tim povodom Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore ocjenjuje da je “regionalna javnost još jednom bila u prilici da svjedoči Dačićevom pokušaju da komentariše svaki potez i svaku izjavu zvaničnika i institucija u zemljama regiona ukoliko se oni ne uklapaju u njegov politički i vrijednosni pogled na svijet”, prenosi Tanjug.

‘Antologija diplomatskog neukusa’

“Međutim, ovdje nije riječ o tome, već o predstojećim izborima u Crnoj Gori, pa je ‘zgodno’ na krajnje nepriličan način napasti i u jednoj rečenici vrijeđati čak dvije susjedne države”, ističu u resoru ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića.

Prema njihovoj ocjeni, riječnik koji se koristi, osim političke promašenosti, također je, i ne po prvi put, jedinstven doprinos antologiji diplomatskog neukusa.

“Jasno je da Dačić ovakvim nacionalističkim izjavama želi da se svojim dosadašnjim koalicionim partnerima i ideološkim istomišljenicima preporuči za još jedan mandat, čime je opet srpska vanjska politika postala talac unutrašnjih previranja i političkih kalkulacija”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Izvor: Agencije