Mustafa: Podrška Hotiju, samo sveobuhvatan sporazum

Dijalog će rezultirati međudržavnim političkim sporazum za uzajamno priznavanje, poručio je Isa Mustafa (EPA)

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je izjavio da je dijalog Srbije i Kosova u potpunosti politički i da podržava stav da ne postoji poseban sporazum van sveobuhvatnog koji bi rezultirao međusobnim priznavanjem.

U objavi na Facebooku je naveo da je razgovarao telefonom s koordinatorom Kosova za dijalog sa Srbijom Skenderom Hysenijem i da je izrazio podršku takvom stavu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kosovo Online.

“Taj dijalog je u potpunosti politički i rezultirat će međudržavnim političkim sporazum za uzajamno priznavanje”, poručio je Mustafa.

Aktivna uloga SAD-a

Mustafa je, također, spomenuo sastanak Hysenija s Filipom Rikerom, pomoćnikom generalnog sekretara za Evropu i Evroaziju u Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, za koga je rekao da pokazuje posvećenost i aktivnu ulogu SAD-a u procesu dijaloga.

“U ovom procesu mora se pružiti snažna podrška premijeru Hotiju, Vladi, predsjedniku [Kosova Hashimu Thaciju] i svim državnim mehanizmima koji unapređuju ovaj politički dijalog. Odgovornost za dijalog je na vladajućoj koaliciji, dok dijalog pripada parlamentarnoj ustavnoj većini, a ne ni jednom posebnom entitetu”, ocijenio je Mustafa.

Izvor: Agencije