DPS: Pobijedit ćemo politiku koju personificira SPC

Politiku Srpske pravoslavne crkve ocjenjuju u vladajućoj stranci kao instrument 'nacionalističke, velikosrpske ideologije' (EPA)

Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) Crne Gore (DPS) poručuje kako će na predstojećim izborima u toj državu “izvjesno pobijediti”, kako je navedeno, politiku Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja je, ocjenjuju u DPS-u, instrument “nacionalističke, velikosrpske ideologije”.

“Sasvim izvjesno ćemo i 30. avgusta tu nakaradnu politiku pobijediti, i to ne samo zato što je naša politička platforma superiornija, već i zato što je politika nacionalističke opozicije koja se sakrila iza Crkve retrogradna, prevaziđena i negira sve vrijednosti savremene Evrope, savremene civilizacije, kojima se većinska Crna Gora davno privoljela”, navodi se u saopćenju DPS-a.

U ovoj stranci smatraju kako se otpor koji SPC pokazuje prema uvođenju u pravni sistem Crne Gore temelji na manipulativnim tvrdnjama da je ona starija od Crne Gore što je, kako navode, besmisleno, prenosi Tanjug.

Manipulativni kapaciteti sveštenstva

“Svjedoci smo da se SPC decenijama unazad, u kontinuitetu, javno izjašnjavala po pitanjima karaktera i budućnosti države i da je aktivno pokušavala da ih prilagodi svojoj retrogradnoj ideologiji i srednjovjekovnim dogmama, baveći se više politikom nego religijom”, piše u saopćenju.

Prema mišljenju vladajuće crnogorske stranke, svi “racionalni kompromisi” koje je Vlada nudila bili su ne samo izraz njenih namjera da djeluje odgovorno i pokaže maksimalnu fleksibilnost, nego i realno sagledavanje situacije te procjena “manipulativnih kapaciteta SPC-a, njenih velikodostojnika, sveštenstva”.

“Ali, i saznanje o dokazanoj sklonosti SPC-a da u kritičnim trenucima istorije i sama posluži kao instrument za manipulaciju anticrnogorskoj, antievropskoj, antidržavnoj i retrogradnoj politici”, zaključuje se u saopćenju.

Izvor: Agencije