Kon: Beograd ostaje epidemiološka bomba

Problem širenja zaraze se proljetos rješavao policijskim satom, kojeg sada nema, kazao je Predrag Kon (EPA)

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je kako se na nivou Srbije stabilizirala krivulja koja pokazuje broj novozaraženih korona virusom, ali da je Beograd i dalje “epidemiološka bomba”, zbog broja mjesta gdje bi se zaraza mogla naglo proširiti.

Ponovo je apelirao na građane da poštuju propisane mjere zaštite, a vlasti pozvao da uključe sve inspekcijske organe u nadzor, prenosi Beta.

Kao primjer kako se mjere primjenjuju spomenuo je kafiće i rekao da je “vikend tek pred nama”, kada se očekuje da takva mjesta budu još punija.

Problem širenja zaraze se proljetos “rešavao policijskim časom, sada toga nemamo”, kazao je Kon za Radio-televiziju Srbije.

Ukazao je da je korištenje sanitarnih maski obavezno na javnim mjestima u zatvorenom prostoru, a napolju ako se ne može držati razdaljina među ljudima.

Krizni štab ‘postavila država’

Kon je naveo kako redovi ispred COVID-ambulanti i ostalih zdravstvenih ustanova u Beogradu “opadaju, ali jako sporo”, a da to što građani i po sedmicu čekaju rezultate testiranja na korona virus “izluđuje sve nas”.

Govoreći o otvorenom pismu ljekara koji su tražili razrješenje Kriznog štaba Vlade Srbije, naveo je da je Krizni štab “postavila država” i da će on otići samo ako ga država razriješi.

“Mi i potpisnici peticije smo na istom zadatku, njih ne doživljavam kao proitvnike. Svakog od tih kolega poštujem… Ali, odbacujem dodatnu odgovornost za sebe i članove Kriznog štaba za nepridržavanje mera koje su propisane. Odgovornost snose organizatori raznih skupova – sportskih, predizbornih, postizbornih…”, rekao je Kon.

Izvor: Agencije