U Srbiji deset, S. Makedoniji i BiH po šest, a Crnoj Gori troje umrlih

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.169 slučajeva (EPA)

U protekla 24 sata u Srbiji su testirana 10.634 laboratorijska uzorka, a novi tip korona virusa potvrđen je kod 409 osoba.

U istom vremenskom periodu preminulo je 10 osoba, prenio je Tanjug.

Na respiratorima se trenutno nalazi 167 osoba. 

Šest žrtava u BiH

U Bosni i Hercegovini su u protekla 24 sata registrovana 304 nova slučaja zaraze korona virusom, te šest smrtnih slučajeva, podaci su zdravstvenih institucija.

U Federaciji BiH na korona virus je pozitivno još 178 osoba, a u entitetu Republika Srpska 125, dok još nisu ažurirani podaci za Brčko distrikt. 

“U protekla 24 sata, u Federaciji BiH testirana su 1.122 uzorka, od kojih je 178 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH”, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, prenijela je Anadolija.

U posljednja 24 sata zabilježena su četiri smrtna slučaja, pa ih je u FBiH do sada ukupno 119.

Na području Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, u protekla 24 sata testirano je 546 osoba i kod 125 je utvrđeno da su pozitivne na korona virus, a preminula je jedna osoba iz Banje Luke.

Najviše novozaraženih je u Bijeljini, 20, dok ih je iz Banje Luke 16.

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a, rekao je ranije danas da je došlo do nastavka pogoršanja epidemiološke situacije.

U Kantonu Sarajevo (KS), u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je 67 novih slučajeva zaraze, navedeno je u izvještaju Zavoda za javno zdravstvo KS-a.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) hospitalizirano je 69 osoba, a većina ih je vitalno stabilna.

Jedna osoba priključena je na respirator, dok ih je pet u protekla 24 sata otpušteno iz bolnice.

Tri smrtna slučaja u Crnoj Gori

U protekla 24 sata u Crnoj Gori je, od 677 analiziranih uzoraka, potvrđeno 96 novozaraženih osoba korona virusom, saopćio je Institut za javno zdravlje.

Prijavljena su tri smrtna slučaja pacijenata iz Berana, Podgorice i Cetinja, prenosi Tanjug.

Najviše je novozaraženih u Podgorici (39), Bijelom Polju (11), Baru, Beranama i Cetinju osam, Budvi šest, Pljevljima četiri, Niksiću tri, Andrijevici tri i po dva u Rožaju, Ulcinju i Tuzima.

Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID-a 19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 1.979.

Hrvatska: Novi 81 slučaj

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio u petak na sjednici Vlade da je u protekla 24 sata zabilježen 81 novi slučaj zaraze korona virusom te ispravio ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslava Capaka koji je prethodno danas iznio podatak od 84 nova slučaja.

“Službeno, prema platformi HZJZ-a, u protekla 24 sata zabilježen je 81 novi slučaj, a Capak je zabunom iznio brojku od 84”, rekao je Beroš.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 1.032, njih 139 je na bolničkom liječenju, a devet je na respiratoru.

Od početka epidemije preminulo je 128 osoba, od kojih osam u zadnjoj sedmici, rekao je Beroš.

Sjeverna Makedonija: Još 129 zaraženih 

Predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat Xhaferi sa simptomima upale pluća hospitaliziran je u Infektivnoj klinici u Skoplju. U protekla dva dana ministri ekonomije i obrazovanja, također članovi te stranke, objavili su da su pozitivni na korona virus.

U protekla 24 sata u Sjevernoj Makedoniji registrirano je 129 novih slučaja zaraze korona virusom.

Kako javlja reporterka Al Jazeere iz Skoplja Maja Blaževska Evrosimoska, od početka epidemije virus je utvrđen kod ukupno 9.797 osoba. 

Preminulo je šest pacijenata, što znaći da je od početka epidemije u Sjevernoj Makedoniji umrla 451 osoba. 

Broj aktivnih slučajeva 4.092. 

Kosovo: Jutros preminula dva ljekara

Na Kosovu su od posljedica zaraze korona virusom preminula dva ljekara.

Vijest o smrti reumatologa Sylejmana Rexhepija, koji je preminuo jutros, potvrdila je njegova porodica, dok je iz Opšte bolnice u Đakovici saopšteno da je od posljedica zaraze preminuo i hirurg Ali Tolaj.

Kako javlja Kosovo onine, iz đakovičke bolnice su se oglasili saopštenjem u kojem se kaže da je 59-godišnji Tolaj bio na svom zadatku svakodnevno sve dok i sam nije dobio pozitivan rezultat testa na COVID-19.

Iz bolnice je ponovljen apel građanima da se pridržavaju mera.

Slovenija: Potvrđeno 19 novih slučajeva

U Sloveniji je potvrđeno novih 19 slučajeva korona virusa, a u posljednja 24 sata nijedna osoba nije preminula, saopštili su danas zvaničnici, prenio je Tanjug.

Hospitalizovane je ukupno 23 osobe, od kojih su dvije na odjeljenju intenzivne njege.

Do sada su u Sloveniji oboljele ukupno 2.052 osobe od korona virusa, dok je preminulo 115 pacijenata.

Izvor: Agencije