Isporuka američkih oklopnih vozila Crnoj Gori teče po planu

Crna Gora će biti četvrta članica NATO-a koja koristi ovu vrstu naoružanja (Oshkosh Defense)

Za isporuku lakooklopnih vozila koje je Crna Gora kupila od SAD-a zadužena je američka kompanija Oshkosh saopćeno je iz Ministarstva odbrane u Podgorici.

“Za transport je zadužena kompanija Oshkosh, što je uračunato u cijenu”, kažu iz tog resora, prenosi Tanjug, pozivajući se na podgoričku Pobjedu.

Ministarstvo odbrane ranije je ove godine poništilo tender za transport oklopnih vozila, nakon što se nijedna kompanija iz Crne Gore nije prijavila za provođenje ove usluge.

Potencijalni ponuđači su, kako je objavljeno na portalu javnih nabavki, naveli da je vrijednost nabavke višestruko manja od procijenjene vrijednosti.

Do 2023. dolazi svih 67 vozila

Iz Ministarstva odbrane kažu da, uprkos neuspjelom tenderu, dinamika isporuke lakooklopnih patrolnih vozila za sada teče planiranim tokom, a predviđena je za treći kvartal ove godine.

Prvih 20 primjeraka lakooklopnih vozila planirano je da uđe u naoružanje Vojske Crne Gore u drugoj polovini 2020. godine, a svi primjerci, njih ukupno 67, stići će iz fabrike u Vojsku Crne Gore do 2023. godine.

Nakon što Crna Gora bude opremljena JLTV vozilima, bit će četvrta članica NATO-a koja koristi ovu vrstu naoružanja.

Izvor: Agencije