Lokalni izbori u Mostaru zakazani za 20. decembar

Prema Mostaru se godinama odnosilo kao da je ničiji i da su ljudi koji se pate u njemu samo kusur, kojima lijeka nema, piše autor (EPA)

Lokalni izbori u Mostaru, prvi u ovom bosanskohercegovačkom gradu nakon 12 godina, bit će održani 20. decembra ove godine, odlučila je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine.

Tada bi Mostar trebao dobiti novo Gradsko vijeće, javili su bh. mediji.

Izbori za Gradsko vijeće Mostara održat će se po novim pravilima i u skladu s izmjenama izbornog zakona koje je početkom jula usvojio Parlament BiH na temelju međustranačkog dogovora HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA).

Mostarci će birati 35 gradskih vijećnika iz šest izbornih jedinica i s posebne jedinstvene liste, a izabrani će potom odlučivati ko će biti gradonačelnik, javila je Hina.

Vlast 12 godina u rukama Ljube Bešlića

Ovu tačku je na dnevni red u četvrtak stavio predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar, a ona je i usvojena.

Za odluku je glasalo šest od sedam članova CIK-a a protiv je bio jedino hrvatski član Vlado Rogić, koji je ocijenio da je neprimjerena provedba izbora neposredno uoči Božića.

Broj birača u Mostaru na dan 22. juli je 100.457.

Gradsko vijeće Mostara raspušteno je 2012. godine, a od tada vast je u rukama administracije na čelu sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, dužnosnikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine.

Vrata za nove izbore otvorena su nedavnim dogovorom predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i HDZ-a BiH, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, ali i pritiskom međunarodne zajednice, kao i presudama Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. 

Izvor: Al Jazeera