Crna Gora: MCP prihvatio poziv Vlade na dijalog

Iz SPC-a tvrde da je zakon 'napad na imovnu SPC-a na teritoriji Crne Gore' (Al Jazeera)
Iz SPC-a tvrde da je zakon 'napad na imovnu SPC-a na teritoriji Crne Gore' (Al Jazeera)

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) prihvatila je poziv Vlade Crne Gore na dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koji bi trebao biti održan u ponedjeljak.

Mitropolija je u saopćenju podsjetila da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) bila, jeste i ostaje privržena dijalogu, kao jedinom pravom putu i načinu da se riješe otvorena pitanja u odnosima između crkve i države, koja su nastala prije i poslije donošenja i stupanja na snagu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, prenosi Tanjug.

“Iz tog razloga, prihvatamo Vaš poziv, iako stiže sa ne malim zakašnjenjem, za dovršetak započetog pa prekinutog dijaloga”, navodi MPC u odgovoru na poziv na dijalog koji je u nedjelju uputio crnogorski premijer Duško Marković.

Iz MCP-a kažu da očekuju da će Vlada ispoštovati crkveni i pravni subjektivitet MCP-a i eparhija SPC te prihvatiti prijedloge o izmjenama i dopunama pomenutog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

MPC prihvata predloženi termin sastanka u ponedjeljak u 16:00 sati u Vili “Gorica” u Podgorici, kaže se u saopćenju.

Na snazi od januara 2020.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori na snagu je stupio u januaru ove godine.

Zakon predviđa da u državnom vlasništvu budu svi vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su bili u državnom vlasništvu do 1. decembra 1918. godine, a koji su izgrađeni državnim novcem.

Ti vjerski objekti neće postati državna imovina ako vjerske zajednice dostave dokaze o pravu vlasništva vjerskih zajednica nad njima.

Iz SPC-a tvrde da je taj zakon “napad na imovnu SPC-a na teritoriji Crne Gore”.

Izvor: Agencije


Povezane

Spor crnogorske vlade sa Srpskom pravoslavnom crkvom u vezi sa zakonom o slobodi vjeroispovijesti otvorio je i pitanje načina upravljanja kulturnom baštinom i vjerskim objektima u vlasništvu crkve u toj zemlji. Dok država optužuje SPC za nezakonitu devastaciju i promjenu izgleda brojnih objekata, crkva to demantuje, tvrdeći da nadležne institucije nisu radile svoj posao. Priča […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO