Korona virus – dodatna briga za djecu oboljelu od raka

Djeci oboljeloj od raka trebamo biti podrška i u ovim najtežim vremenima, kaže Kubat (Fena)

Pandemija COVID-19 virusa donijela je nove izazove za cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali i populaciju djece oboljele od raka i njihovih porodica. Ionako imunokompromitovani uslijed teških dijagnoza, i još težeg i zahtjevnijeg medicinskog tretmana, djeca oboljela od raka jedna su od najugroženijih grupa bh. društva uslijed rizika koje nosi širenje zaraze.

Fikret Kubat, direktor Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, u razgovoru za Fenu je istakao da je od samog početka pandemije korona virusa to udruženje prilagodilo svoje aktivnosti novonastaloj situaciji i fokusiralo se na potrebe djece i roditelja u ovoj situaciji, pogotovo djece koja su trenutno na liječenju, jer su oni jedna od najugroženijih kategorija društva u ovim trenucima.

“Naš inicijalni odgovor je bio zbog nestašice dezinficijenasa i zaštitnih maski, koji našoj djeci trebaju i van pandemije. Obezbijedili smo, zajedno sa našim donatorima, 150 paketa pomoći sa higijenskim potrepštinama, dezinfekcionim sredstvima i zaštitnim maskama za naše porodice širom FBiH. Naš program psihosocijalne podrške nije prekinut te smo sve prebacili online i putem telefona su naši psiholozi bili sve vrijeme u kontaktu sa našim mališanima i njihovim roditeljima, bili su dostupni za sve njihove nedoumice, jer su u ovakvoj situaciji briga i strah prve emocije koje se javljaju”, kazao je Kubat.

‘Heroji su među nama’

Aktivnost koju su pokrenuli u toku pandemije je kampanja “Heroji su među nama”, smatrajući da se fokus sa ugroženih kategorija u pandemiji pomjerio na rješavanje drugih problema i upravo tom kampanjom su htjeli skrenuti pažnju na djecu oboljelu od raka, njihove potrebe i probleme.

“Liječenje ne prestaje sa pandemijom, djeca i dalje obolijevaju, i dalje prolaze sve iste procedure kao i prije pandemije, i dalje imaju iste probleme. Sve to je pogoršano dodatnim strahom i brigom vezanim za koronavirus. Vrlo je bitno da ih društvo ne zaboravi i da budemo njihova podrška i u ovim najtežim vremenima”, naglasio je Kubat.

Potcrtao je da se kampanja pokazala kao veoma uspješna.

“Ljudi su se povezali i pokazali suosjećajnost s djecom, pozivali humanitarni broj 17010. Zaista su pokazali da se djeca oboljela od raka mogu osloniti na njih”, kaže Kubat.

Djeci oboljeloj od raka potrebna je snažna volja, ljubav, podrška, hrabrost, a pandemija koronavirusa je dodatno utjecala na to njihovo stanje.

“Suočavanje i borba s rakom zahtijevaju mnogo psihičke i fizičke snage, mnogo odricanja, žrtvi. Potrebno je neizmjerno mnogo razumijevanja, ljubavi i podrške, bodrenja. Djeci je teško, ali je posebno teško njihovim roditeljima koji su u potpunosti svjesni situacije, mogućnosti i rizika koje nose sa sobom bolest i liječenje. Potrebno je mnogo hrabrosti i snage da ostanu čvrsti cijelim tim trnovitim putem. Koronavirus je donio sa sobom nove strahove i brige. Inače je svaka infekcija velika prijetnja za djecu i ishod liječenja, ali koronavirus je nešto novo, neistraženo i samim tim još veća prijetnja. Ono što nije novo za našu djecu i njihove roditelje jeste izolacija. Oni provode po nekoliko godina u izolaciji, sputani te pod zaštitnim maskama štiteći se od utjecaja vanjskog svijeta, jer im je narušen imuni sistem”, kazao je direktor Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka.

Zaštita djece

Roditeljska kuća od početka pandemije ne radi, odnosno djeca sa odjeljenja ne silaze u nju. To je odluka Kriznog štaba KCUS-a koju u Udruženju poštuju, sve u interesu djece i zaštite njihovog zdravlja.

“Što se tiče samih uslova u Roditeljskoj kući, oni su kao i uvijek besprijekorni i u potpunosti prilagođeni trenutnoj situaciji. Sve vrijeme redovno se dezinfikuje visokokvalitetnim sredstvima i tretmanima. U komunikaciji sa roditeljima i djecom dolazimo do saznanja da im ona mnogo nedostaje, da im fali u ovim teškim danima i da bi sve lakše bilo da mogu sve one dane, kada nemaju nikakve obaveze na odjeljenju, provesti u njoj, jer to je mjesto gdje imaju svoj mir i gdje mogu da se odmore od svega. To je mjesto gdje su djeca bezbrižnija i gdje na trenutak zaborave sve ono teško što ih prati”, naglašava Kubat.

Inače, kako navodi, dobili su informacije da Roditeljska kuća u Banjoj Luci sve vrijeme pandemije nesmetano radi i djeca koja se liječe na Kliničkom centru u Banjoj Luci borave tamo. Isto tako sve roditeljske kuće u regionu i Evropi sve vrijeme funkcionišu bez obzira na vanrednu situaciju.

“Stoga se i mi nadamo da će Roditeljska kuća u Sarajevu ponovo otvoriti svoja vrata djeci i roditeljima kojima je ona zaista i prijeko potrebna”, naglasio je.

Kubat navodi da u četiri godine postojanja i funkcionisanja Roditeljske kuće nije bilo nikakvih problema, niti ugrožavanja zdravstvenog stanja djece koja su boravila tamo.

Podvlači da imaju odličnu saradnju sa Hematoonkološkim odjeljenjem i striktno se pridržavaju njihovih preporuka i savjeta i zahvaljujući toj saradnji stvorili su jedno sigurno okruženje za male pacijente.

Također, Kubat vjeruje da je ovo vrijeme kada svaki pojedinac može doprinijeti popravljanju opšteg stanja i kada zajednički možemo učiniti više za ugrožene kategorije društva, pogotovo za djecu oboljelu od raka.

“Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka je svoje aktivnosti prilagodilo novonastalnoj epidemiološkoj situaciji, u cilju da pruži što efikasniju i kompletniju podršku našim članovima u ovim teškim vremenima”, poručuje Kubat.

Izvor: Agencije