SDSM ima blagu prednost nad VMRO-DPMNE-om

U Sjevernoj Makedoniji su u srijedu u 21:00 sat zatvorena birališta na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Nakon prebrojanih 76 posto glasova, u vodstvu je koalicija “Možemo”, koju predvodi vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) sa 36,6 posto glasova, dok opozicioni VMRO-DPMNE ima 35,9.

Albanska Demokratska unija za integracije (DUI) je na današnjim parlamentarnim izborima dobila 10,4 posto, a opoziciona albanska stranka Alijansa za Albance 8,1 posto glasova.

Šef Izbornog štaba SDSM-a Ljupčo Nikolovski je na konferenciji za medije oko ponoći proglasio pobjedu.

“Koalicija ‘Možemo’, prema podacima Centralnog izbornog štaba, u ovom trenutku, u rastećem je trendu, vodi sa dva mandata (ispred VMRO DPMNE-a). Imam tu čast, kao šef Centralnog izbornog štaba, da proglasim pobjedu mog SDSM-a i ove najveće koalicije. Nakon punih 18 godina, proglašavamo pobjedu na parlametarnim izborima”, rekao je Nikolovski.

Biračka mjesta bila su otvorena u 7:00 sati i glasanje se odvijalo u mirnoj atmosferi, uz poštivanje pravila zaštite od bolesti COVID-19.

Glasalo 50,86 posto birača

Svi birači nosili su zaštitne maske, držala se distanca i dezinficirale su se ruke na početku i na kraju glasanja.

Pravo glasa imalo je 1.814.263 građana, koji su birali novi parlamentarni sastav sa lista 15 koalicija i partija.

Izbore je pratilo više od 2.700 domaćih i stranih posmatrača.

Predsjednik DIK-a Oliver Derkovski saopštio je da je do 20:45 sati, prema podacima sa 3.466 biračkih mjesta, od ukupno 3.480, glasalo 922.678 birača, što je 50,86 posto. 

Derkovski je ocijenio da je izborni dan prošao odlično sa malim izuzecima. 

“Današnji izborni dan odvijao se u isključivo složenoj situaciji u zemlji, ali prošao je odlično sa malim izuzecima o kojima smo govorili u toku dana. Mogu čestitati građanima na izraženom demokratskom kapacitetu koji su pokazali u ovom izbornom danu”, rekao je Derkoski. 

Glavna borba očekivala se između dvije vodeće stranke – Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva i VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog.

I DUI ima kandidata za premijera

Najveća partija Albanaca, Demokratska unija za integraciju (DUI), prvi put je izašla sa svojim kandidatom za premijera.

U ponedjeljak i utorak u Sjevernoj Makedoniji su glasala lica zaražena korona virusom, oni koji su u samoizolaciji i bolesna lica, kao i zatvorenici i oni koji su u pritvoru.

Zbog pandemije, Državna izborna komisija u toj zemlji je napravila posebnu proceduru za glasanje za građane koje su zaražene ili su u samoizolaciji.

Sjeverna Makedonije je omogućila zbog pandemije da se formiraju posebni birački odbori, sastavljeni od troje zdravstvenih radnika i predstavnika političkih partija, kako građanima koji su zaraženi virusom korona ne bi bilo uskraćeno pravo glasa.

Na ovim izborima dijaspora neće glasati, jer se tokom vanrednog stanja nije prijavio dovoljan broj makedonskih državljana za glasanje.

Prvi izbori za zastupnike u Sobranju održani su u novembru 1990. godine, dok su posljednji održani 2016. godine.

Pored parlamentarnih izbora, u toj zemlji do sada je provedeno šest izbora za predsjednika i sedam izbora za lokalne vlasti, navodi agencija MIA.

Produžen mandat tehničke vlade

Makedonski građani od osamostaljivanja do danas glasali su tri puta i na referendumima – 1991. godine za nezavisnu državu, 2004. godine za novu unutrašnju teritorijalnu podijeljenost zemlje i 2018. godine za Sporazum između Sjeverne Makedonije i Grčke o novom imenu te zemlje.

Prvobitno su izbori trebali biti održani 12. aprila, ali su zbog pandemije korona virusa odloženi za 15. juli.

Kao i na prethodnim izborima 2016. godine, a u skladu sa Sporazumom iz Pržina, koji je postao dio makedonskog izbornog zakona, u toj zemlji 100 dana prije izbora se bira tehnička vlada, sastavljena od ministara iz redova vlasti i opozicije.

Zbog pandemije korona virusa i vanrednog stanja u toj zemlji, mandat tehničke vlade produžen je do okončanja izbornih radnji.

Izvor: Al Jazeera i agencije