Vučić: Srbija će u 2021. preteći Hrvatsku po ukupnoj stopi BDP-a

'Panika ih je uhvatila, a da sam na njihovom mjestu - i mene bi, zato što će ih Srbija do kraja sljedeće godine preteći po ukupnoj stopi BDP-a i nikada više neće biti ispred nas, nikada više', rekao je Vučić (EPA)

Srbija će prije kraja sljedeće godine preteći Hrvatsku po ukupnoj stopi bruto-domaćeg proizvoda (BDP) i ona nikada više neće biti ispred nas, izjavio je u nedjelju naveče predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Gostujući u emisiji “Hit tvit” provladine komercijalne TV Pink, Vučić je naveo kako se protiv njega u Hrvatskoj vodi kampanja “žešće i jače nego ikada” i više puta ponovio da će Srbija biti uspješnija u ekonomiji od Hrvatske i po rastu BDP-a, prenosi Hina.

Ekonomija Srbije bi se prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ove godine trebala smanjiti 3,0 posto i porasti 7,5 posto u 2021. 

“Panika ih je uhvatila, a da sam na njihovom mjestu – i mene bi, zato što će ih Srbija do kraja sljedeće godine preteći po ukupnoj stopi BDP-a i nikada više neće biti ispred nas, nikada više”, rekao je Vučić, ustvrdivši kako će to ostaviti građanima Srbije kao tekovinu.

Potom je u razgovoru još nekoliko puta ponovio kako Hrvatska nikada više neće biti ispred Srbije po tom parametru i dodao da se tome jako veseli, te rekao kako će “u historiji ostati zapisano da je to učinio Aleksandar Vučić”.

‘Prava Srba u Hrvatskoj nepostojeća’

Na pitanje voditeljice zašto mu je to toliko važno, predsjednik Srbije je odgovorio protupitanjem: “Zar mi to ne trebalo biti važno?”

“Zar mi ne treba biti važan uspjeh naše ekonomije”, upitao je, dodajući da on o Hrvatskoj ne govori ništa loše, dok je u Hrvatskoj suprotna situacija.

“Najgore gadosti, najgore laži čitam svaki dan, najgore bljuvotine. Dobri su im i Hitlerovi sljedbenici kad je protiv Vučića, zato što njima smeta samo Vučić. I nemam nikakav problem s tim”, rekao je.

Uslijedio je komentar voditeljice kako joj se čini da “postoji poseban rivalitet između Srbije i Hrvatske, i na jednoj i na drugoj strani”.

“Nemam nikakav rivalitet. Kod njih je rivalitet uništiti Vučića i uništiti Srbiju. A moj rivalitet je da srpska ekonomija bude bolja od hrvatske ekonomije”, rekao je Vučić.

Nikakav ja problem s njima nemam, dodao je on, “osim malo prava Srba u Hrvatskoj koja su nepostojeća”, pobrojivši da u Hrvatskoj i dalje postoje spomenici i ulice s imenima vođa ustaškog pokreta.

“Ali, da ostavimo to po strani. Jedino što me zanima je kako biti uspješniji u ekonomiji”, nastavio je Vučić, ističući, kada se radi o natjecanju, da je Hrvatska imala “vojsku 40 posto jaču od nas prije samo šest godina, danas je to druga pjesma”.

On je, govoreći kako jedini gost u dvosatnoj emisiji, komentarisao i aktuelne proteste protiv epidemiološke i političke situacije u zemlji, koji su počeli u utorak nakon najave o novom uvođenju policijskog sata.

‘Razumije emocije Bošnjaka’ oko Srebrenice

Vučić je apelirao da građani ne uzimaju pravdu u svoje ruke, ocijenivši kako je svima “zajednički neprijatelj virus, a ne ljudi koji drugačije politički misle”.

“Moja molba je da to nikome ne pada na pamet, nećemo zaražavanje hoćemo ozbiljnost, država će to riješiti”, poručio je Vučić.

On je, uprkos ranijim ocjenama da je u proteste umiješan i “inozemni faktor”, rekao kako ne želi optuživati nijednu zemlju za umiješanost u proteste.

Vučić je, komentarišući reagovanja u povodu godišnjice genocida u Srebrenici, naglasio kako je važno da Srbija pokaže pijetet prema srebreničkim žrtvama i rekao da on “razumije emocije Bošnjaka”, sugerišući da te odnose treba popraviti, ali ne po cijenu poniženja i ispunjavanja svih zahtjeva, već uz dijalog o svemu.

U povodu razgovora koje je koncem ovog sedmice imao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o kosovskoj agendi, istaknuo je da je “situacija po pitanju Kosova i Metohije veoma komplikovana i teška za Srbiju”.

On je naglasio kako evropski put Srbije i ulaganja u njenu ekonomiju ovise o razgovorima s kosovskim Albancima i da se zato mora razgovarati, a ne biti izolovan.

“Naše je da nađemo najbolje rješenje, a da sačuvamo nacionalne interese”, poručio je Vučić.

Komentarišući nepovoljne epidemiološke pokazatelje u Srbiji, rekao kako nije želio inzistirati na ponovnom uvođenju policijskog sata kako bi se suzbilo širenje korona virusa, jer je vidio da su drugi bili protiv, ali da “i dalje smatra da bi to bio pravi potez”. 

Izvor: Agencije


Povezane

Imamo li svi mi zajedno ikakve šanse za normalan i bezbrižan suživot i napredak dok su nam na vlasti politike koje se stalno vraćaju u prošlost?

Mišljenje autora
Published On 12 Jul 2020
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO