Maas putuje u Srbiju i na Kosovo, dijalog prioritet

Heiko Maas: Njemačka ostaje posvećena nastavku dijaloga Srbije i Kosova (EPA)
Heiko Maas: Njemačka ostaje posvećena nastavku dijaloga Srbije i Kosova (EPA)

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas ocijenio je u ponedjeljak da je dobro što je došlo do nastavka dijaloga Srbije i Kosova te je najavio posjetu Beogradu i Prištini.

“Jasno mi je da moram otputovati u Srbiju i na Kosovo i poslati jak signal da je dijalog prioritet za nas”, rekao je on prilikom predstavljanja prioriteta njemačkog predsjedavanja Vijećem EU-a pred Vanjskopolitičkim odborom Evropskog parlamenta u Briselu.

Naveo je da se u Berlinu nedavno sastao sa specijalnim predstavnikom EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčkom i istakao da će Njemačka ostati posvećena nastavku dijaloga te najavio angažaman EU-a u razgovorima.

‘Zemlje koje žele evropsku budućnost’

“U pitanju su zemlje koje žele evropsku budućnost i ne bi im trebalo dozvoliti da nam iskliznu, a znamo da drugi imaju interesa da utječu u toj regiji”, upozorio je Maas.

Šef diplomatije Njemačke ocjenjuje da je, pored “teške i kompleksne” situacije, u regiji sada došlo i do novog naleta pandemije korona virusa.

Maas je naveo da će se Njemačka truditi da do kraja svog predsjedavanja EU-om, do kraja godine, otvori pristupne pregovore sa Sjevernom Mekedonijom, ali je izrazio sumnju da će isto biti moguće i s Albanijom.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik Kosova Hashim Thaci nalazi se u Hagu, gdje je pozvan na ispitivanje kod specijalnog tužioca za ratne zločine. Poziv na saslušanje uslijedio je nakon što je prošlog mjeseca tužilac Sudu uputio optužnicu kojom se Thaci, Kadri Veseli, predsjednik Demokratske stranke Kosova, te još nekoliko zapovjednika i pripadnika OVK terete za ratne zločine. Thaci i Veseli […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO