Rat na društvenim mrežama Bidena i Grenella o dijalogu Srbije i Kosova

Partnerstvo sa EU nikada nije bilo neophodnije nego sada, rekao je Joe Buden (EPA)
Partnerstvo sa EU nikada nije bilo neophodnije nego sada, rekao je Joe Buden (EPA)

Na društvenim mrežama otpočeo je rat riječima između osoblja predsjedničke kampanje Joe Bidena i predstavnika Trumpove administracije oko dijaloga između Prištine i Beograda.

Kako je javio Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić prvo je demokratski predsjednički kandidat, Joe Biden pozdravio odluku o nastavku dijaloga: “Sporazum Kosova i Srbije treba uključiti međunarodno priznanje uz očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta obje zemlje. Odluka o nastavku dijaloga ključni je korak za cijelu regiju.“

Bivši američki potpredsjednik smatra da bi eventualni sporazum doveo do jačanja obje zemlje te da bi pomogao u nastojanjima Kosova i Srbije ka učlanjenju u Europsku uniju i druge međunarodne organizacije.

Joe Biden je, u svom priopćenju, rekao da je na putu do sporazuma potrebno imati “međuatlansku” suradnju: ”Povijest nas uči da, kada Sjedinjene Države i Europa rade zajedno, možemo okončati sukobe i pripremiti put za mir i prosperitet u jugoistočnoj Europi. Ovo partnerstvo nikada nije bilo neophodnije nego sada”, navodi bivši dopredsjednik ističući potrebu američkog liderstva uz kritike upućena na račun Trumpove administracije: ”Trampova administracija nije uspjela uspostaviti koordinaciju s Europskom unijom koja posreduje između Kosova i Srbije skoro jedno desetljeće. Sastanak čelnika Srbije i Kosova, koji se trebao održati u Washingtonu, na kraju je otkazan, a poruka naših partnera bila je jasna – Sjedinjene Države moraju surađivati s europskim saveznicima, a ne okretati im leđa”, naglasio je Biden uz poziv liderima Kosova i Srbije da pokrenu razgovore “u duhu pomirenja i kompromisa” te da će u tom procesu imati “punu američku potporu.”

Grenell: Biden je griješio u skoro svakom pitanju

Nakon Bidenovog priopćenja nije trebalo dugo čekati na reakciju Richarda Grennella, posebnog izaslanika Bijele kuće za dijalog između Prištine i Beograda, koji je rekao da Biden politizira cijeli proces. Grennell se oglasio na Twitteru s nekoliko poruka, navodeći kako potpredsjednik Biden voli kada ga mediji portretiraju da je uspješan u vanjskoj politici, “međutim, Biden je griješio u skoro svakom pitanju oko vanjske politike i nacionalne sigurnosti u proteklih 40 godina. Zato nije iznenađenje da Biden nastavlja jedino s praznim obećanjima građanima Kosova i Srbije. Za razliku od Bidenovog pristupa s puno priče, a malo akcije, Trumpova administracija je poduzela važan prvi korak ka ekonomskoj normalizaciji između Kosova i Srbije. Predsjednik Trump je postigao rezultat dok Joe Biden jedino priča, kao što je to činio proteklih 40 godina u Washingtonu.”

Na kraju je Grennell poručio: ”Građani Kosova i Srbije znaju da se ne može uspoređivati osam godina praznih obećanja administracije Obama-Biden, s akcijama Trumpove administracije.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO