Srbija modernizirala tenk M-84

'Napravljena su unapređenja na zaštiti tenka od svih vrsta aktuelnih pretnji', tvrdi pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović (Ministarstvo odbrane Srbije)
'Napravljena su unapređenja na zaštiti tenka od svih vrsta aktuelnih pretnji', tvrdi pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović (Ministarstvo odbrane Srbije)

U Tehničkom remontnom zavodu Čačak danas je predstavljena modernizirana varijanta tenka M-84, na kojoj su modernizirani oklopna i optoelektronska zaštita, gusjenice i cijev topa, a urađena je i potpuna digitalizacija mjesta komandira, nišandžije i vozača, javlja agencija Beta.

Početak serijske modernizacije očekuje se do kraja godine.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocijenio je da će Vojska Srbije, zahvaljujući novoj varijanti tenka M-84 pod oznakom AS1, biti “jedna od najmodernijih tenkovskih sila, ne samo u regionu već i u čitavoj Evropi”.

[Ministarstvo odbrane Srbije]

“Ovo je revolucionaran i ogroman iskorak. Nakon što je M-84 pre 36 godina napravljen, 1991. godine je počela njegova modernizacija, koja nikada nije završena. Ovo je prvi put da se jedna modernizacija na temu M-84 završava. Ovo je njena prva faza i nastavićemo da unapređujemo naš borbeni sastav i sposobnosti naših oklopnih jedinica”, naveo je Vulin, a prenosi Ministarstvo odbrane Srbije.

Zaštita od aktuelnih prijetnji

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović kazao je da će u prvoj fazi biti modernizirano devet, a u drugoj još 12 podsistema tenka, čime će, kako je naveo, svi ključni podsistemi biti osavremenjeni novim tehnologijama.

“Napravljena su unapređenja na zaštiti tenka od svih vrsta aktuelnih pretnji – savremenih tenkovskih projektila, savremenih kumulativnih tandem protivoklopnih raketa i tzv. top-atack municije. To je glavni segment u ovoj fazi”, naveo je.

[Ministarstvo odbrane Srbije]

“Značajno je unapređena situaciona svesnost svih članova posade, posebno komandira, njegovim sistemom za osmatranje 360 stepeni oko vozila i daljinski upravljanom borbenom stanicom, koja ima poseban sistem za upravljanje vatrom, termovizijsku kameru i omogućava komandiru uspešno dejstvo i u specifičnim situacijama, u zasedama, u naseljenom mestu”, dodao je Miloradović.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO