Osmani: Kosovo za dijalog, ali ne za ‘tajne pregovore’

Govoreći o svojoj budućnosti u politici, rekla je da će je odrediti građani Kosova (EPA)

Predsjednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani rekla je da je Kosovo uvijek spremno za dijalog, ali ne i za dijalog po modelu predsjednika Kosova Hashima Thacija, koji, kako je navela, sam po sebi uključuje tajne pregovore s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i otvaranje tema i opasne avanture za mir i stabilnost u regiji, prenosi agencija Beta.

Osmani je poslije sastanka Predsjedništva Skupštine Kosova rekla da bi se Thaci, umjesto što pokušava preuzeti nadležnosti vlade, trebao jednom zauvijek izjasniti o bitnom pitanju: garantira li da više nikad i nigdje neće staviti na sto milimetar teritorije Kosova.

“Također bi trebalo biti razjašnjeno je li odustao od svoje i Vučićeve ideje, opasne ideje korekcije granice, jer takve ideje ne samo da dijele Kosovo i uništavaju teritoriju nego su u suštini suprotne projektu za nezavisnu i suverenu državu i Kosovo nije spremno za takav dijalog”, kazala je Osmani.

Jači nadzor

Govoreći o svojoj budućnosti u politici, ona je rekla je da joj je “politička budućnost bila i da će biti određena od građana Kosova”.

Na pitanje hoće li biti dio pregovaračkog tima, navela je da odluka Ustavnog suda pojašnjava da Kosovo u pregovorima predstavlja Vlada, dok će se u Skupštini osigurati jak nadzor nad dijalogom, koji ranije nije bio prisutan.

Dodala je da je Skupština u rezoluciji o dijalogu sa Srbijom ove godine odredila crvene linije koje ne smiju biti dovedene u pitanje, a to su teritorijalni integritet države, suverenitet i unutrašnje ustavno uređenje Kosova.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO