Crna Gora traži pojašnjenje Srbije: Kako je za dan izliječeno 4.000 ljudi?

Državljani Crne Gore su u obavezi pri ulasku u Srbiju prijaviti adresu na kojoj će boraviti naredne dvije sedmice (EPA)

Institut za javno zdravlje Crne Gore uputit će zahtjev za pojašnjenje kolegama iz Srbije, nakon što je objavljen podatak da je u toku jednog dana u Srbiji izliječeno više od 4.000 zaraženih korona virusom.

Taj podatak je, pozivajući se na portal Antena M, izazvao nevjericu u Crnoj Gori, budući da je prethodno za dva mjeseca izliječeno oko 6.000 zaraženih, prenosi Tanjug.

Institut je, dodaje se, tražio pojašnjenje, budući da se ta statistika direktno tiče i Crne Gore, jer od nje zavisi otvaranje granica sa Srbijom.

Moguće izmjene metodologije

Ipak, iz Instituta za javno zdravlje najavljuju da će u narednom periodu možda biti izmijenjena metodologija za utvrđivanje kriterija za otvaranje granica.

“Vrlo je moguće da će u narednom periodu doći do izmjene metodologije kojom se definiše lista država, kako bi se u obzir uzela dinamika epidemiološke situacije na terenu, trenutno dostupni zvanični podaci koje države prijavljuju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji [WHO] i Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti, ali i ispoštovao koncenzus evropskih država, koji će uskoro, nadamo se, biti postignut”, kažu iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO