Kosovo ukinulo recipročne trgovinske mjere prema Srbiji

Premijer Avdulah Hoti je kazao da Kosovo uklanja prepreke za nastavak dijaloga te i od Srbije očekuje da obustavi kampanju protiv Kosova (EPA)

Novoizbrana Vlada Kosova poništila je odluke o recipročnim trgovinskim mjerama prema Srbiji.

Odlukom koja je danas stupila na snagu omogućuje se kompanijama iz Srbije da robu izvoze na Kosovo i s dokumentima koji ne sadrže naziv Republika Kosovo.

Premijer Avdullah Hoti je kazao da ovime Kosovo uklanja prepreke za nastavak dijaloga te i od Srbije očekuje da obustavi kampanju protiv Kosova.

Hoti je dodao da je odluka donesena nakon konzultacija s međunarodnim partnerima s ciljem nastavka dijaloga i rješavanja svih otvorenih pitanje između dvije zemlje.

Nedavno smijenjena vlada koju je predvodio Albin Kurti prošle sedmice je zabranila uvoz robe ako u pratećoj dokumentaciji, kako su kazali, nije naveden ispravan naziv države, odnosno Republika Kosovo.

“Danas smo donijeli važnu odluku. Otklonili smo sve prepreke za proces dijaloga u skladu sa preduzetim obavezama pred našim međunarodnim partnerima. Očekujemo da istu stvari vidimo i od srpske strane, da i oni uklone sve prepreke i da daju priliku procesu dijaloga. Mi ćemo svakako čuvati naše pravo kao suverena država da uspostavimo sve neophodne mjere kako bi sačuvali naš suverenitet u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima”, rekao je novoizabrani premijer Hoti.

Vučić: Kosovo je čedo velikih sila

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u međuvremenu je izjavio kako za Srbiju nema sretnog rješenja po pitanju Kosova i kakvo god ono bilo “ne možemo biti naročito zadovoljni. On je u subotu ocijenio da je velikim silama stalo da se taj problem riješi jer “Kosovo je njihovo čedo”.

“Ne mislim da bih laganjem i varanjem ljudi nešto postigao. Posao predsednika Srbije nije da obmanjuje ljude”, rekao je Vučić u intervjuu za TV Prva i ustvrdio da će Srbija u sljedećih šest mjeseci do godinu dana biti izložena “snažnim pritiscima” zbog Kosova, prenijela je Hina.

Na pitanje hoće li politički preživjeti rješavanje pitanja Kosova, Vučić je rekao da “nije suština” njegova politička sudbina, već su to “nacionalni i državni interesi na Kosovu i sudbina srpskog naroda”.

Po njegovoj ocjeni zabluda je misliti da će SAD, Njemačka i Francuska i drugi promijeniti stajalište o Kosovu.

“Oni kažu – Kosovo u sadašnjim granicama, granicama nepromenjivim prema Srbiji”, rekao je Vučić.

U vezi nastavka rješavanja pitanja Kosova Vučić očekuje da će, odmah poslije izbora u Srbiji 21. juna, posebni zastupnik Evropske unije za dijalog o Kosovu Miroslav Lajčak doći i u Beograd i u Prištinu.

Kurti: Vlada koja služi Srbiji

Predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje i bivši premijer Kosova Albin Kurti osudio odluku vlade novog premijera Avdullaha Hotija da ukine reciprocitet u odnosima s Srbijom.

“I nezakonita za Kosovo, i u službi Srbije. Čak i u subotu rade i održavaju sjednice samo da bi ukinuli reciprocitet prema Srbiji. Kosovo ima bezbroj socijalnih i ekonomskih problema, ali oni ne mogu biti prioritet u poređenju sa zahtjevima Srbije. Ovo je nezakonita vlada Kosova”, napisao je Kurti na svom profilu na Facebooku, prenosi Tanjug.

On je rekao i da je današnjom odlukom premijer Hoti bacio krivicu na Kosovo za dosadašnji izostanak dijaloga sa Beogradom, kada je izjavio da je ukidanje reciprociteta uklonilo prepreke dijalogu.

“Hoti je izjavio da je uklonio prepreke za nastavak dijaloga sa Srbijom. Na taj način je okrivio Kosovo za dosadašnji izostanak dijaloga. Tako dobru uslugu Srbiji Beograd nije mogao ni da zamisli”, rekao je Kurti.

Dijalog Srbije i Kosova u zastoju je od kraja 2018. godine kada je vlada Kosova uvela stopostotne carine na robu iz Srbije u znak odmazde za lobiranje Beograda protiv prijema Kosova u međunarodne institucije. 

Izvor: Al Jazeera i agencije