Ustavni sud: ‘Za dom spremni’ ustaški pozdrav i nije u skladu s Ustavom

Visoki prekršajni sud odlučio je da poklič 'Za dom spremni' na početku pjesme 'Bojna Čavoglave' nije prekršaj protiv javnog reda i mira (EPA)

Hrvatski Ustavni sud u petak je saopćio da je poklič “Za dom spremni” ustaški pozdrav iz vremena Nezavisne Države Hrvatske koji nije u skladu s Ustavom, prenosi agencija Hina.

Povodom medijskih upita o nedavnoj odluci Visokog prekršajnog suda, koji je zaključio da poklič “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj Ustavni sud saopćio je da ne komentira odluke i rješenja sudova izvan postupaka iz njegove Ustavom propisane nadležnosti.

“Na temelju Ustava Republike Hrvatske sudbena vlast je samostalna i neovisna, a sudovi sude na temelju Ustava, zakona, međunarodnih ugovora i drugih važećih izvora prava te na temelju činjenica utvrđenih u svakom pojedinom konkretnom postupku”, navode.

Dodaju i da Ustavni sud garantira poštivanje i primjenu Ustava i djelovanje zasniva na odredbama Ustava i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.

“Svoja pravna stajališta i ocjene Ustavni sud izražava i iznosi u odlukama, rješenjima i izvješćima koje donosi u Ustavom propisanim ustavnosudskim postupcima. U odnosu na pozdrav ‘Za dom spremni’, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske”, dodaje se u saopćenju.

Dvadeset sudija

Podsjetimo, ranije ove sedmice Visoki prekršajni sud na općoj sjednici svih sudija odlučio je da poklič “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira.

Na sjednici je o tome odlučivalo više od 20 sudija iz sva četiri odjela tog suda: Odjela za javni red i mir, koji je i nadležan za tu vrstu prekršaja, Odjela za financijske i gospodarske prekršaje, Odjela za prometne prekršaje i Odjela evidencije sudske prakse.

Pravno stajalište koje su sudije zauzele na općoj sjednici bit će obavezujuće za sve sudije tog suda, pa time i za tročlano sudsko vijeće koje je krajem prošle godine presudilo da poklič “Za dom spremni” na početku Thompsonove pjesme nije prekršaj.

“Za dom spremni” korišten je kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH, nastao na fašizmu i zasnovan na rasizmu, pa on za mnoge simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta. Taj poklič već godinama dijeli javnost u Hrvatskoj i izaziva političku nestabilnost, podsjeća Hina.

Izvor: Agencije