Diplomatska ofanziva Brisela u vezi s odnosima Srbije i Kosova

Vučić je najavio da će doći u Brisel, Thaci neće 'zbog Miroslava Lajčaka' (Reuters)

Srbija je pristala obustaviti kampanju povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, prenosi dopisnik Radija Slobodna Evropa (RSE).

Navodi se još da su vlasti u Srbiji dale pristanak kako bi doprinijele atmosferi za novi početak dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

“Kao dio dobre volje za stvaranje atmosfere koja je pogodna za nastavak dijaloga, strane u Beogradu složile su se da neće nastaviti s ovom kampanjom”, potvrdio je novinarima visoki diplomatski izvor u Evropskoj uniji.

Sveobuhvatna normalizacija odnosa

Jedan od visokih zvaničnika EU-a koji se bavi procesom dijaloga rekao je da je kampanja Srbije “iritantno pitanje”.

“Moramo graditi pozitivan zamah, a ne da se međusobno iritiramo”, navodi taj sagovornik.

Broj država koje su, kao rezultat diplomatskih nastojanja Srbije, povukle priznanje nezavisnosti Kosova, koja je proglašena 2008, nije poznat.

Konačan cilj dijaloga Srbije i Kosova, prema zvaničnoj formulaciji EU-a, treba biti sveobuhvatna normalizacija odnosa.

Iz Brisela su u četvrtak nezvanično za Tanjug rekli da je to “jasno” i iznose očekivanje da će se do toga stići za nekoliko mjeseci.

EU je tu da pomogne u dijalogu

Na pitanje uzima li EU, kao glavni posrednik u dijalogu, u obzir činjenicu da se i Srbija mora saglasiti s rješenjem za sveobuhvatnu normalizaciju, u Briselu odgovaraju da će se Srbija i Kosovo dogovoriti “o čemu se žele dogovoriti”, a da je EU tu da im ponudi “poticaje kako bi bili spremni ići što je moguće dalje”.

“Ne pritiskamo nikoga niti ‘zavrćemo ruke’. Ako se strane nisu spremne dogovoriti, onda neće biti dogovora. No, bez dogovora nema evropske budućnosti”, ocijenio je visoki zvaničnik EU-a.

Dodaje da nije riječ o “prijetnji nego o iznošenju očitog”, a to je da bez pune normalizacije ni Srbija ni Kosovo ne mogu “ni sanjati da se priključe EU-u”.

U Briselu insistiraju na tome da EU želi primiti i Srbiju i Kosovo u članstvo i da im zato želi pomoći da riješe međusobni problem.

Atraktivna nagrada za dogovor

“Ima elemenata procesa koje ćemo razmotriti s partnerima u Beogradu i Prištini i sa zemljama članicama. Neće biti lako, ali znamo šta je konačna nagrada za dogovor, a ona je atraktivna”, zaključuje zvaničnik EU-a.

Dodaje se da, ako Kosovo i Srbija postignu “prelomni sporazum”, EU mora “ispuniti” svoj dio obaveze.

U cilju usaglašavanja stavova i procesa za nastavak dijaloga specijalni predstavnik EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak do kraja juna planira posjetiti Beograd i Prištinu.

U Briselu dodaju da nije naznačeno da će nova runda dijaloga biti održana u junu nego da je cilj da ona bude organizirana “bez odgađanja”, čim uvjeti to dozvole.

Naglašava se da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić već izrazio spremnost da se odazove pozivu za nastavak dijaloga, ali da se čeka da nova vlada Kosova imenuje novog glavnog pregovarača i svoj pregovarački tim.

Thaci neće u Brisel zbog Lajčaka

Nakon što je predsjednik Kosova Hashim Thaci odbio učestvovati u dijalogu kojem posreduje Miroslav Lajčak, “jer on ne priznaje nezavisnost Kosova”, u Briselu ocjenjuju da je riječ o nekoj vrsti “taktičke igre” i poručuju da je Thaci “dobrodošao” da se priključi dijalogu u njegovom nastavku.

“Očekujemo intenzivan proces i ne bismo trebali gubiti vrijeme. Očekujemo da do rješanja dođe u sljedećim mjesecima, a ne da se proces odugovlači beskonačno. Ako su strane spremne, kao što signaliziraju da jesu, onda bi se moglo završiti za nekoliko mjeseci”, navodi visoki zvaničnik EU-a.

U Briselu objašnjavaju da ishod dijaloga “nije samo u rukama predstavnika Kosova i Srbije” nego da je uveliko “u rukama EU-a i zemalja članica”.

Dodaje se da je ideja o razmjeni teritorija kao rješenju za normalizaciju odnosa “prisutna”, ali i da postoji mnogo “negativnih reakcija, čak i straha”, koji takvo rješenje izaziva u regiji.

Niko ne želi razmjenu teritorija

Također je rečeno da je “mnogo” zemalja članica jasno u odbijanju takvog rješenja, a da “nijedna” nije govorila u korist toga.

“Ideja je da se u regiji promovira pomirenje, smiri i stabilizira situacija, a svaka razmjena teritorije uradila bi upravo suprotno. Mislim da je ideja o razmjeni teritorija skinuta sa stola jer je opasna i bila bi otvaranje Pandorine kutije”, navodi zvaničnik EU-a.

U Briselu insistiraju da se normalizacija odnosa Srbije i Kosova mora zasnivati na “modernom rješenju za 21. stoljeće” i ocjenjuju da “razmjena ljudi i teritorija to nije”.

Izvor: Agencije