Znamo li koliko godišnje izdvojimo za poreze?

Platforma 'Mojporez.ba' omogućava građanima da saznaju koliko poreza plaćaju na mjesečnom i godišnjem nivou (EPA)
Platforma 'Mojporez.ba' omogućava građanima da saznaju koliko poreza plaćaju na mjesečnom i godišnjem nivou (EPA)

Povodom obilježavanja Dana porezne slobode grupa nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine pustila je u rad internetsku platformu Mojporez.ba, pomoću koje građani mogu izračunati koliko godišnje novca izdvoje za plaćanje raznih poreza.

Taj alat korisnicima omogućava da na osnovu primanja i potrošačkih navika saznaju koliko poreza plaćaju na mjesečnom i godišnjem nivou, po kojim osnovama te na šta se tačno troši novac koji radnici kroz svoja primanja i potrošnju uplaćuju u javne budžete.

Iz Centra za politike i upravljanje i Udruženje građana “Zašto ne?” izračunali su da su u 2019. građani Bosne i Hercegovine radili 161 dan kako bi zaradili za sve poreze koje trebaju platiti, dok su ostatak godine radili za sebe.

Kad je riječ o ovoj godini, iz nevladinog sektora kažu da su građani Bosne i Hercegovine od početka godine radili sve do danas kako bi platili ukupan iznos PDV-a, akciza / trošarina, putarina, doprinosa za penzijsko, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, porez na dohodak i dobit te druge manje poreze, takse i naknade.

Šta sve plaćamo kroz poreze?

“Građani Bosne i Hercegovine kroz plaćanje svojih poreza i doprinosa plaćaju javne usluge koje koriste, a svijest svakog pojedinca o iznosu novca koji na mjesečnom i godišnjem nivou izdvaja u te svrhe može znatno utjecati na odgovornost donosilaca odluka pri raspolaganju budžetskim sredstvima”, navode iz tih nevladinih organizacija.

U zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Španije i mnogih drugih takva praksa rezultirala je i službenim obilježavanjem Dana porezne slobode [Tax Freedom Day], ili u nekim zemljama Dana poreznih platiša [Taxpayers Day].

Na taj dan čelnici država obraćaju se javnosti ne samo radi izražavanja zahvalnosti građanima na njihovom finansiranju svih funkcija vlade nego i da bi se dotakli budućnosti poreznih politika i modela potrošnje budžetskih sredstava u cilju poticaja daljnjeg ekonomskog rasta. 

Projekt Mojporez.ba još su podržali i Centar za međunarodno privatno preduzetništvo i Litvanski institut za slobodno tržište.

Izvor: Agencije


Povezane

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine po hitnom postupku razmatra dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Predviđaju pomjeranje roka za uplatu PDV-a za 20 dana u vrijeme ekonomske krize i to najduže za period od pola godine. Cilj je, kako je obrazložio predlagač, ublažiti efekte pandemije korona virusa na privredu.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO