Nastavljeno suđenje Ivici Todoriću prekinuto u martu

Suđenje je prekinuto nakon što su punomoć otkazali advokati Jadranka Sloković i Čedo Prodanović (Marko Lukuni? / Pixsell)

Na zagrebačkom Županijskom sudu u ponedjeljak je nastavljeno suđenje bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću za zloupotrebe “teške” 1,25 miliona eura, koje je prekinuto u martu, nakon što su punomoć Todoriću otkazali advokati Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Todorićevu odbranu u međuvremenu su preuzeli Ljiljana Planinić i Željko Žganjer, a on se sa svojim suoptuženicima u ponedjeljak pojavio u zgradi Općinskog kaznenog suda, gdje, nakon potresa, zasjeda zagrebački Županijski sud.

Koncern oštećen za 1,25 miliona eura

Na optuženičkoj klupi, uz Todorića, u ovom slučaju su nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga te četvrtooptužena Nicole De Rossi, prenosi Hina.

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora, i Huljev, kao izvršni direktor finansija u koncernu, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. godine su zloupotrijebili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 miliona eura u korist švicarske kompanije za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska kompanija time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 miliona eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom septembra 2019. godine.

De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske kompanije, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Pod istragom od novembra 2017.

Ivica Todorić je još od novembra 2017. godine pod istragom, zbog nezakonitog pribavljanja više od 130 miliona eura.

Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića, koji je, nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona, proveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. novembra prošle godine na slobodu izašao uz kauciju od milion eura i mjere opreza, među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Izvor: Agencije