Hrvatska ukida samoizolaciju za one koji ulaze iz BiH

Hrvatska otvara granice prema Bosni i Hercegovini (Arhiva)
Hrvatska otvara granice prema Bosni i Hercegovini (Arhiva)

Ministar unutrašnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je otvaranje granica prema Bosni i Hercegovini, odnosno ukidanje obavezne dvosedmične samoizolacije za one koji dolaze iz BiH, prenosi Hina.

“Vjerojatno ćemo i kao članica EU-a liberalizirati u određenoj mjeri režim prelaska granice kada su u pitanju i državljani EU-a i naše susjedne zemlje”, rekao je Božinović.

Evropska unija, naime, tek treba izaći s preporukama o otvaranju svojih vanjskih granica, o čemu se trenutno vode razgovori. Božinović kaže da će se pričekati da završe razgovori u Briselu, ali dodaje da će liberalizacija “značiti ulazak u Republiku Hrvatsku uz pridržavanje epidemioloških mjera, ali više ne obvezu samoizolacije za one koji dolaze iz smjera BiH.”

Rekao da odluku o tome očekuje “najkasnije sutra”. 

Također je istakao “da se nalazimo u fazi tzv. plesa s virusom i analiziramo na dnevnoj osnovi sve što se događa unutar zemlje i u bližem, i u širem okruženju”.

Oštre reakcije

Hrvatska je prošle sedmice uvela obvezu dvosedmične samoizolacije za sve građane koji ulaze iz BiH, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova nakon porasta zaraženih korona virusom. 

Ta odluka izazvala je oštra reagiranja građana ovih zemalja.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković jučer je najavila da će BiH uzvratiti istim mjerama, no tu najavu je povukla nakon što je Hrvatska najavila popuštanje mjera.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO