Trump produžio vanredno stanje za Zapadni Balkan

Djelovanje osoba koje prijete miru i međunarodnim naporima na stabilizaciji na Zapadnom Balkanu nastavljaju predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici SAD-a. (EPA)
Djelovanje osoba koje prijete miru i međunarodnim naporima na stabilizaciji na Zapadnom Balkanu nastavljaju predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici SAD-a. (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump danas je, izvršnom naredbom, produžio državno vanredno stanje koje se odnosi na područje Zapadnog Balkana, a koje se odnosi na “djelovanje ekstremista” i blokadu provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić navodi kako je riječ o rutinskom produženju odluke koju je svojevremeno donio tadašnji predsjednik George W. Bush.

“Ovo je uobičajena praksa američkih predsjednika od 2001. godine, a praktično znači da Sjedinjene Američke Države gledaju na Zapadni Balkan i dalje kao na prijetnju po svoju sigurnost”, dodaje Puljić.

“Izvršnom naredbom 13219, od 26. juna 2001. godine, predsjednik je proglasio državno vanredno stanje kada je riječ o Zapadnom Balkanu, a u skladu sa Zakonom o ovlastima za međunarodno ekonomsko vanredno stanje, kako bi se nosili sa neuobičajenom i vanrednom prijetnjom nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici SAD-a od strane djelovanja osoba koje sudjeluju, pomažu, sponzoriraju ili podržavaju (i) ekstremističko nasilje u bivšoj Republici Makedoniji (sada Republici Sjevernoj Makedoniji) te drugdje u regiji Zapadnog Balkana, ili (i) djeluju u blokiranju provođenja Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini ili Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a od 10. juna 1999. u Kosovu”, navodi se u današnjem saopćenju iz Bijele kuće.

Prijetnje miru

Potom se dodaje kako je “predsjednik dodatno proširio ovu naredbu Izvršnom naredbom 13304, koju je donio 28. maja 2003. godine, kako bi se poduzeli dodatni koraci prema kršenju provođenja Ohridskog okvirnog sporazuma 2001. za Makedoniju”.

“Djelovanje osoba koje prijete miru i međunarodnim naporima na stabilizaciji na Zapadnom Balkanu, uključujući korištenje ekstremističkog nasilja i opstrukcioni rad, nastavljaju predstavljati neuobičajenu i vanrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici SAD-a”.

Također se navodi kako se zbog toga navedene mjere “moraju ostaviti na snazi mimo 26. juna 2020. godine”.

“Zbog toga, u skladu sa dijelom 202(d) Zakona o državnim vanrednim situacijama (50 U.S.C. 1622(d)), nastavljam jednogodišnju vanrednu situaciju kada je riječ o Zapadnom Balkanu proglašenu Izvršnom naredbom 13219”, navodi se u dokumentu koji potpisuje američki predsjednik.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO