Nakon Budve: Incidenti i u Podgorici i Nikšiću, policija upotrijebila suzavac

Sukob grupe građana i policije izbio je večeras i u Nikšiću, nakon incidenta u Budvi i Podgorici.

Ispred zgrade Opštine Nikšić okupilo se više stotina građana odakle su Njegoševom ulicom krenuli ka centru grada skandirajući “Ne damo svetinje” i “Milo lopove”, prenose crnogorske Vijesti.

Prema pisanju crnogorskih medija demonstranti su bacali flaše i kamenice, a policija je tokom protesta u tom gradu je upotrijebila hemijska sredstva.

Ranije je sukob izbio u Podgorici.

Policija je upotrijebila suzavac da bi rastjerala demonstrante, koji su policajce zasuli kamenicama i flašama, objavila je Radio-televizija Crne Gore.

Upotrijebljen suzavac

Komandir policije Ivan Rovčanin pozvao je okupljene da se raziđu. Nakon što su odbili došlo je do privođenja, upotrebe suzavca i gađanja policije kamenicama.

Privedeno je više osoba. Među privedenima su poslanici Demokratskog fronta (DF) Marina Jočić i Milun Zogović.

Al Jazeerina reporterka Milica Marinović izvijestila je u srijedu kasno navečer da je zbog izazivanja nereda ispred zgrade Centra bezbijednosti u Podgorica privedeno 18 lica.

Crnogorska policija ranije je saopštila da je zbog današnjih incidenata u Budvi također uhapšeno 17 osoba, dok je jedan policajac povrijeđen.

Kako se navodi u saopštenju, na koje se poziva agencije Beta, policija je zasuta kamenicama, dimnim bombama i drugim predmetima, nakon čega je upotrijebljen suzavac.

U Budvi danima već traju neredi i incidenti oko preuzimanja lokalne vlasti.

Ranije su uhapšeni odbornici Socijalističke narodne partije (SNP) i Demokratskog fronta (DF) Krsto Rađenović i Đorđije Vujović, javljaju Vijesti.

Kako je javio Al Jazeerin reporter, Sinan Šarić, tokom dana u srijedu bilo je dramatično i ispred zgrade Općine Budva i ispred policijske stanice.

Sukob zbog lokalne vlasti

Nakon što je u Skupštini opštine Budva formirana nova većina, Marko Carević, predsjednik budvanskog Demokratskog fronta (DF), i Krsto Radović iz Demokratske Crne Gore, koje su opozicione partije na državnom nivou, odbili su predati vlast novim opštinskim čelnicima, Vladimiru Bulatoviću i Snežani Kuč.

Tvrde da je nova većina, koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS), formirana “političkom korupcijom”, kao i da je izbor Bulatovića i Kuč nelegalan. 

Zbog sukoba oko lokalne vlasti u Budvi danima traju protesti pristalica opozicije. 

Vršitelj dužnosti predsjednika opštine, Vladimir Bulatović, zatražio je jutros od osiguranja da blokiraju ulazak u zgradu općine.

Policija je ispred Opštine Budva takođe upotrijebila suzavac kako bi rastjerala okupljene, pišu Vijesti.

Premijer Duško Marković je na pitanje novinara danas kazao da policija u Budvi može da “reši stvari za 15 minuta, ali šansu daje razumu”.

“Ovo je sad ovako jer je država trpeljiva…, a ako razuma ne bude, rešićemo to za 15 minuta”, rekao je Marković, prenosi Beta.

Izvor: Al Jazeera i agencije