Mustafa: Hoti će sam procijeniti hoće li u Washington bez Thacija

Visoki zvaničnici Demokratske partije Kosova (DPK) počeli su da se okupljaju u stranačkim prostorijama u srijedu poslije podne nakon vijesti da je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnijelo na razmatranje optužnicu za ratne zločine protiv Hashima Thacija i Kadrija Veselija.

Akteulni predsjednik Kosova Thaci bio je 15 godina lider te stranke, a sadašnji lider DPK Veseli je na to mjesto došao prije pet godina, javlja agencije Beta.

“Ponosan sam što sam bio deo oslobodilačkog rata naroda Kosova i u potpunosti negiram bilo kakvu umešanost u bilo koje krivično delo”, izjavio je Kadri Veseli u prvom obraćanju za medije nakon objavljivanja saopštenja tužilaštva.

Kazao je da je djelovanje tužioca bez presedana, pojašnjavajući taj stav time što je tužilac objavio svoju izjavu pre nego što je Sud potvrdio ili odbacio optužbe, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Također je rekao da je zabrinjavajuća osnovana sumnja da su motivi tužioca u potpunosti politički.

“Uzimajući u obzir vreme i okolnosti, nekoliko dana pred sastanak u Beloj kući, zaista navodi na sumnje da je ovo slučajnost”, rekao je Veseli.

Specijalni predstavnik SAD-a Richard Grenell je na društvenim mrežama objavio kako je predsjednik Kosova Thaci otkazao planiranu posjetu glavnom gradu SAD-a.

“Predsjednik Kosova nas je upravo informirao kako je otkazao posjetu Washingtonu nakon objave ureda specijalnog tužitelja”, objavio je Grenell na Twitteru.

“Poštujem njegovu odluku da ne prisustvuje razgovorima dok se ne riješe pravne stavke ovih optužbi”.

Deset tačaka

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu ranije danas je saopštilo da je Specijalizovanim vijećima Kosova podnijelo na razmatranje optužnicu u deset tačaka kojima se Thaci, Veseli i druga lica terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Optužnica se sastoji od deset tačaka, a Thacija i Veselija se, među ostalim, tereti za gotovo 100 ubistava, prisilne nestanke, progone i mučenje.

U optužnici se navode stotine žrtava među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi, kao i pripadnici drugih etničkih grupa, te politički protivnici.

Optužnica je, kako se navodi, rezultat dugotrajnih istraga i odražava uvjerenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio hoće li je potvrditi, piše u saopštenju.

Ometanje rada Specijalizovanih vijeća

Također se navodi da je specijalni tužilac smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usljed kontinuiranih pokušaja Hashima Thacija i Kadrija Veselija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih vijeća.

Thaci i Veseli su, prema navodima, proveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana vijeća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. 

Takvim postupcima oni su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i cjelokupnog naroda Kosova, stoji u obavještenju za štampu.

U saopštenju se naglašava da ova optužnica predstavlja isključivo optužbu.

Saopštenje Specijalizovanog tužilaštva objavljeno je tri dana uoči sastanka predstavnika Kosova i Srbije u Bijeloj kući u Washingtonu.

Susret u SAD-u je najavljen kao novi iskorak u oživljavanju dijaloga između Srbije i Kosova, uz američko posredovanje.

Hoti da procijeni da li da ide sam u Washington

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je u srijedu navečer da je na premijeru Kosova Avdullahu Hotiju da procijeni da li želi da nastavi sastanak sa Srbijom u Washingtonu, bez prisustva Hashima Thacija.

“Hoti će sam da procijeni. Imamo novu situaciju, a evaluaciju treba obaviti u konsultaciji sa partnerima. Sutra ćemo imati sastanak sa predstavnicima Evropske komisije. Ne znam za Washington, jer imamo potpuno nove okolnosti”, poručio je Mustafa na konferenciji za novinare.

Izvor: Al Jazeera i agencije