Milanović: Izjava o tri entiteta BiH je omaška; entitet je pogrešan naziv

Za Federaciju BiH i Republiku Srpsku pogrešno je koristiti pojam entitet, smatra hrvatski predsjednik Zoran Milanović (EPA)
Za Federaciju BiH i Republiku Srpsku pogrešno je koristiti pojam entitet, smatra hrvatski predsjednik Zoran Milanović (EPA)

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović priznao je kako je njegova izjava o tri entiteta u Bosni i Hercegovini bila “mala omaška” te dodao da je sama riječ entitet pogrešan naziv za “ustrojbene jedinice” te države, prenijela je Hina.   

“Mislim da moj rad, moj govor, moji stavovi govore uglavnom da sam zagovornik Bosne i Hercegovine takve kakva jest, kao jamca nekakve stabilnosti”, rekao je Milanović novinarima u Termama Tuhelj. Ipak, napomenuo je kako je osnovni problem zapravo upotreba pojma entitet.

Milanović je ove sedmice tokom posjete Crnoj Gori gostujući na Radio-televiziji Crne Gore govorio o odnosima u regiji pri čemu je za Bosnu i Hercegovinu rekao da je “država triju entiteta”.

“Hrvatska ima na određen način komplicirane odnose sa Slovenijom, ali opet odlične odnose, sa Crnom Gorom… S Bosnom i Hercegovinom u onoj mjeri u kojoj se s Bosnom i Hercegovinom kao državom triju entiteta mogu uspostaviti odnosi. Ja mislim da mogu, ali tu postoje određena ograničenja”, rekao je Milanović te nastavio nizati članice bivše države s kojima Hrvatska ima odlične odnose.

Njegov lapsus kritizirali su mediji u Bosni i Hercegovini.

‘Trebalo bi izbaciti riječ entitet

“U stvari mi je drago što je došlo do jedne male omaške, rekao sam tri entiteta. Ovo je poruka onima kojima je Bosna i Hercegovina vrhovna vrijednost, jedinstvena Bosna i Hercegovina, netko će reći i unitarna, sa čime se dosta ljudi u Bosni i Hercegovini ne slaže, da je sama riječ entitet nametnuta, izmislili su je u vrijeme Daytona, i da je u stvari potpuno pogrešna”, nastavio je Milanović.

“Dakle, ove dvije ustrojbene jedinice, to je hrvatski, možda se na srpskom kaže drukčije, su federalne jedinice (…) nikakvi entiteti”, protumačio je i dodao kako nije “mislio ništa loše”.

“Riječ entitet bi trebali upravo izbaciti upravo oni koji ne žele da se tim entitetima daje posebna snaga i jedinstvenost, dakle posebnost, a u prirodi entiteta je posebnost, izdvojenost, dakle odmaknutost od nečega”, zaključio je Milanović i poručio da kritičarima iz Bosne i Hercegovine da “promijene riječi”.

“U Bosni i Hercegovini, bazično, po ustavnoj filozofiji, postoje tri etnička entiteta, ključna entiteta, a to su, po brojnosti Bošnjaci, Srbi i Hrvati”, tumači Milanović koji smatra da se za Federaciju BiH i Republiku Srpsku pogrešno koristi pojam entitet, prenosi Hina.

Izvor: Agencije


Povezane

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u dvodnevnoj je posjeti Crnoj Gori. Poručio je kako će Crna Gora vjerojatno biti prva nova članica Evropske unije. Na Cetinju se sastao s crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem, koji je rekao kako je zahvalan na pažnji koju je Hrvatska tokom svog predsjedanja Vijećem Evropske unije poklonila zemljama Zapadnog Balkana te da je regija […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO