Hrvatska: Samoizolacija za sve koji dolaze iz BiH, Srbije, Kosova i S. Makedonije

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite na konferenciji stožera potvrdio je da od ponoći u Hrvatskoj stupa na snagu odluka o novom režimu prelaska granice, prema kojoj će osobe koje dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije nakon ulaska u Hrvatsku morati ići u 14-dnevnu samoizolaciju. 

Ova se obveza, kako je rekao, ne primjenjuje na one koji tranzitiraju kroz navedene zemlje.

Odluka se odnosi na sve osobe koje dolaze ih tih zemalja.

“Utvrđuje se poseban režim ulaska u Hrvatsku osoba koje dolaze iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije. Te osobe će biti dužne boraviti u samoizolaciji 14 dana od ulaska u Hrvatska. Obveza izolacije ne primjenjuje se na putnike koji tranzitiraju kroz Hrvatsku”, kazao je Božinović, kako prenosi Hina.

Božinović je u utorak najavio da bi se za državljane zemalja istočnog susjedstva koje bilježe porast novozaraženih pri ulasku u Hrvatsku mogla ponovno uvesti mjera 14-dnevne samoizolacije.

Božinović je izvijestio i da je stožer donio još jednu odluku o obvezi nošenja medicinske maske ili maske za lice u javnom prijevozu.

“Vozači, ostali zaposlenici i putnici bit će dužni koristiti medicinske maske ili zaštitne maske za lice. Putniku koji nema medicinsku masku ili masku za lice pružatelj usluga javnog prijevoza ne smije ponuditi uslugu”, kazao je.

Rekao je da su odluke rađene na temelju preporuka epidemiologa s obzirom na epidemiološko stanje u susjednim zemljama.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u srijedu u Splitu da je više od 92 posto novooboljelih od korone virusa mlađe od 60 godina koji nemaju kliničke simptome, što je indirektan pokazatelj da je virus mutirao, no, dodao je, neće se kalkulirati.

“U stručnoj sam literaturi pročitao članak o tome, ali nećemo kalkulirati s tim jer je virus s nama i svjesni smo da trebamo biti odgovorni i oprezni”, kazao je Beroš.

I Slovenija postrožila režim

Slovenska Vlada prije nekoliko je dana postrožila uvjete za ulazak putnika iz “trećih” država van Europske unije te se ne može ulaziti iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova bez obaveznog 14-dnevne karantene ili negativnog testa na COVID-19.

Te su zemlje u kojima se bilježi veći dnevni porast oboljelih od korona virusa stavljene na “crvenu listu” epidemiološki nesigurnih država, na kojoj je već Sjeverna Makedonija.

Bugarska, koja je bila na “zelenoj listi”, spuštena je u nižu, “žutu listu”, na kojoj se nalazi i nekoliko drugih država EU-a s lošijom epidemiološkom situacijom, odlučila je Vlada.

Svi koji u Sloveniju žele ući iz država sa “crvene liste”, bilo da su slovenski državljani ili stranci, moraju u obveznu karantenu ili imati negativan test ne stariji od tri dana i obvezno obavljen u nekoj od članica EU-a.

U pogledu ulazaka iz tih država više ne vrijede niti prijašnji izuzeci, po kojima se je iz njih moglo ulaziti bez karantene i epidemiološke potvrde ako se radilo o vlasniku nekretnine ili plovila u Sloveniji, a rok za tranzit kroz Sloveniju iz tih država skraćuje se sa dosadašnjih 24 sata na 12 sati.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO