Opozicija: Premijer mora u samoizolaciju; Plenković: Taj film neće gledati

Premijer Hrvatske Andrej Plenković na Adria Touru u Zadru (Dino Stanin / Pixsell)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković proteklih dana je prisustvovao teniskom Adria Touru u Zadru koji je postao novo žarište korona virusom. Fotografije koje su se pojavile u medijima potvrđuju da je Plenković bio u fizičkom kontaktu sa zaraženim osobama, zbog čega bi trebao u samoizolaciju. No, izgleda da se to neće dogoditi.

Glasnogovornik Vlade Hrvatske Marko Milić rekao je za portal Index da Plenković ne treba ići u samoizolaciju jer se kontakt koji je imao s Novakom Đokovićem, za kojeg je uitvrđeno da je pozitivan na korona virus, ne smatra bliskim kontaktom.

“Prema mišljenju epidemiologa i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) premijer ne treba ići u samoizolaciju, jer nije ostvaren bliski kontakt. S obzirom na to da se premijer s Đokovićem razgovarao manje od tri minute i da se nisu rukovali, nije ostvaren bliski kontakt niti je samoizolacija potrebna” rekao je Milić.

Iz Vlade Hrvatske su također poručili da se Plenković testirao te da je nalaz negativan.

Plenković: ‘Taj film neće gledati’

Plenković tvrdi da je insistiranje na tome da ide u samoizolaciju način da predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Davor Bernardić izbjegne predizborno sučeljavanje i poručio da “taj film neće gledati”.

“Čudi me to od liječnika, malo me iznenadilo, mislio sam da zna što su naputci i kriteriji HZJZ-a, ali neka ih gospodin Saša Srića [pulmolog i koordinator SDP-ovog savjeta za zdravstvo] malo bolje prouči pa će biti kredibilniji u svojim javnim nastupima”, rekao je Plenković, prenosi Hina.

Brojni političari i članovi opozicije tvrde da Plenković mora u samoizolaciju.

“Plenković mora u samoizolaciju! Odmah”, poručio je predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešo Beljak na Twitteru.

Predsjednica Građansko-liberalnog saveza (GLAS) Anka Mrak-Taritaš istakla je, također na Twitteru, da bi se Plenković trebao odmah uputiti u samoizolaciju da je “odgovorni lider koji brine o sigurnosti građana, kao što nam se predstavlja na predizbornim plakatima”.

Da je odgovorni lider koji brine o sigurnosti građana, kao što nam se predstavlja na predizbornim plakatima, Plenković bi se odmah uputio u samoizolaciju. pic.twitter.com/2pMQKqBQRd

Da Plenković mora u samoizolaciju smatra i bivša premijerka iz redova HDZ-a Jadranka Kosor.

Capak: Nije bilo bliskog kontakta

Nezavisni vijećnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek na Twitteru je, komentirajući vijest o potvrdi korona virusa kod Đokovića, napisao: “A Plenkoviću ništa! Poseban je to imunitet jednog lidera sigurne zemlje”.

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić na Facebooku je upitao postoje li ipak nedodirljivi.

“Danas sam bio na sudu s Dragutinom Hanžekom, koji je dobio kaznu od 8.000 kuna (oko 1.000 eura), jer je izašao iz samoizolacije napolje. Vrijede li za Plenkovića druga pravila ili ide u samoizolaciju”, upitao je Sinčić.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin na Facebooku je pak ustvrdio: “Kao što Orwell reče: Svi smo jednaki, samo su neki jednakiji od drugih”.

Ranije danas je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ustvrdio da će se epidemiološka situacija dodatno zakomplicirati ako se pokaže da je Đoković pozitivan na korona virus, jer je bio u bliskom kontaktu s puno ljudi koji će onda morati u samoizolaciju.

Upitan hoće li onda u samoizolaciju morati i Plenković, s obzirom na njegov kontakt s Đokovićem, Capak je rekao da prema epidemiološkoj anamnezi između njih nije bilo fizičkog kontakta, nego se radilo o dodiru šakama, što se, tvrdi, ne smatra bliskim kontaktom, dok je boravak u zatvorenom prostoru trajao manje od tri minute.

Izvor: Agencije


Povezane

Hrvatski teniser Borna Ćorić i treneri Novaka Đokovića i Grigora Dimitrova, koji je i sam zaražen, pozitivni su na korona virus. Turnir Adria Tour je prekinut, a svi koji su bili u bliskom kontaktu s teniserima moraju u samoizolaciju. To se ne odnosi na nekoliko hiljada gledaoca koji su boravili na turniru u Zadru proteklih dana. […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO