Nove žrtve u Sjevernoj Makedoniji, BiH i Srbiji

Broj zaraženih korona virusom u regiji i dalje raste (EPA)

Broj zaraženih korona virusom u regiji i dalje raste.

U Bosni i Hercegovini novozaražene su 63 osobe, dok je preminulo – jedna osoba iz Doboja i jedna iz Lukavca.

U bh. entitetu Federacija BiH u posljednja 24 sata registrovano je još 37 osoba zaražene korona virusom, a u Republici Srpskoj 26. 

Kako javlja Fena, pozivajući se na Zavod za javno zdravstvo FBiH, u protekla 24 sata, u tom entitetu testirano je 1.080 uzoraka, od kojih je 37 bilo pozitivno.

Na području Federacije BiH, novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U entitetu Republika Srpska, u posljednja 24 sata izvršeno je testiranje 311 laboratorijskih uzoraka, a prisustvo virusa potvrđeno je kod 26 osoba.

Još četiri žrtve u Sjevernoj Makedoniji

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog korona virusa. Radi se o muškarcu starije životne dobi iz Doboja sa udruženim oboljenjima, prenijela je Anadolija.

U Sjevernoj Makedoniji je u posljednja 24 sata registrovano 118 novih slučajeva zaraze COVID-om 19, a preminule su četiri osobe, javlja reporterka Al Jazeere Maja Blaževska Evrosimoska.

Od početka epidemije u Sjevernoj Makedoniji je korona virusom zaraženo 5.311 osoba, a preminula je 251 osoba.

Trenutno je u ovoj zemlji aktivno 3.012 slučajeva.

Crna Gora: Novih osam zaraženih 

Prema Institutu za javno zdravlje Crne Gore, u toj zemlji je u posljednja 24 sata registrovano novih 11 slučajeva infekcije.

Najviše novozaraženih je u Rožaju (19), Podgorici (16), Baru, Beranama, Ulcinju i Budvi po tri, Bijelo Polje četiri, Cetinju dva i Danilovgradu jedna osoba, prenosi Tanjug.

U Crnoj Gori su trenutno aktivna 54 slučaja korona virusa.

Korona virus se ponovo pojavio u Crnoj Gori nakon što je u toj državi prije izvjesnog vremena proglašen kraj epidemije, a na osnovu zvaničnih rezultata Instituta za javno zdravlje, prema kojima duže od 28 dana nije bilo nijednog slučaja zaraze.

Hrvatska: Virus uvezen iz Srbije i BiH  

U Hrvatskoj je trenutno 30 novooboljelih od korona virusa, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš u utorak, istaknuvši da to ne znači da je epidemiološka situacija značajno pogoršana.

“Prema mojim spoznajama u ovom trenutku imamo 30 novooboljelih u Hrvatskoj. To ukazuje na potrebu da i dalje budemo oprezni, ali ne znači da je epidemiološka situacija u ovom trenutku značajnije pogoršana”, rekao je Beroš prilikom posjete splitskom KBC-u, prenijela je Hna.

Reporterka Al Jazeere Tanja Novak javlja da je u Zagrebu otkriveno 12 novih slučajeva zaraze.

Istarski županijski Stožer civilne zaštite saopštio je da su u toj županiji registrovana tri slučaja zaraze korona virusom, te da su svi “uvezeni” u zemlju iz Srbije i Bosne i Hercegovine.  

U jednom slučaju radi se o turisti iz Srbije koji je kontakt sa pozitivnom osobom ostvario u Beogradu, da bi potom boravio na sjeverozapadnom području Istre.

Preostale dvije osobe su iz Pule, a zarazile su se tokom boravka u BiH, na području Živinica, te su hospitalizirane u pulskoj Općoj bolnici.

U Osječko-baranjskoj županiji od sinoć je zabilježeno 12 novih slučajeva zaraze korona virusom, a u županiji su potencijalno dva žarišta, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite.

Srbija: U Užicu umrla jedna osoba

U Srbiji su u posljednja 24 sata, od 6.025 testiranih osoba, 102 bile pozitivne na korona virus, a jedna osoba je preminula.

U Zlatiborskom okrugu u Srbiji potvrđeno je novih šest pozitivnih slučaja, dok je jedan pacijent preminuo, saopštio je užički Zavod za javno zdravlje.

COVID laboratorija “Kraguj” potvrdila je 26 pozitivnih osoba na korona virus, od čega je u šumadijskom okrugu njih 24.

Institut za javno zdravlje saopštio je danas da je u Kragujevcu potvrđeno 17 pozitivnih na korona virus, u Kniću je troje pozitivnih, i po jedna osoba iz Batočine, Velike Plane i Beograda, prenijela je Beta.

U Kliničkom centru u Kragujevcu hospitalizovana su 44 pacijenta, od čega je sedam na respiratorima.

Obavezno korištenje maski u Srbiji

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru saopštio je da je u prethodna dva dana kod 86 osoba iz tog grada i Tutina potvrđeno prisustvo korona virusa.

Ukupan broj inficiranih u Novom Pazaru sada je 309, dok ih je u Tutinu 89.

Najveći porast broja novih slučajeva od početka epidemije zabilježen je u nedjelju – 52, dok su jučer u Novom Pazaru potvrđena 24 nova slučaja.

Od danas je u Srbiji obavezno korišćenje zaštitnih maski u gradskom i međugradskom prevozu i putnicima koji ne nose maske neće biti dopušten ulaz u prevozna sredstva, saopštio je Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od COVID-a 19 nakon sjednice, javila je Anadolija.

Krizni štab je uputio preporuku svim građanima da u svim zatvorenim prostorima nose maske, sa posebnim akcentom na pošte, banke, javne institucije kao i prodavnice i tržne centre.

Kosovo: Testirano 314 uzoraka

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova sinoć je saopštio da je na Kosovu registrovano 47 novih slučajeva infekcije korona virusom.

Prema izvještaju Instituta, u ponedjeljak je testirano 314 uzoraka uzetih s Infektivne klinike i terena, od kojih je 47 bilo pozivitno.

Iz Instituta navode da su u ponedjeljak izliječena 22 pacijenta, dok je ukupan broj oporavljenih 1.069.

Na Kosovu je do sada od korona virusa preminulo 37 osoba.

Slovenija: Najviše oboljelih od 24. aprila

U Sloveniji je u posljednja 24 sata zabilježeno novih 13 slučajeva korona virusa, što je najveći broj oboljelih u jednom danu od 24. aprila.

Za sada se, od ukupnog broja trenutno aktivnih slučajeva, njih pet nalazi u bolnici, od kojih je jedan pacijent na odjeljenju intenzivne njege, prenio je Tanjug, pozivajući se na STA.

U Sloveniji su do sada od korona virusa oboljele 1.534 osobe, a preminulo ih je 109.

Izvor: Al Jazeera i agencije