Lajčak: Nikoga neću prisiljavati na dogovor koji ne želi

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak poručio je večeras u Beogradu kako očekuje da se dijalog nastavi u julu i istakao da, kao posrednik, nije tu da bilo koga prisiljava na dogovor koji ne žele, već da pomogne da se postigne održivo rešenje prihvatljivo za “sve strane”.

Lajčak je u Beogradu, gdje boravi prvi put kao posrednik EU, a poslije sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je posvećen tome da se potpuno angažuje u nastavku dijaloga pod okriljem EU-a, bez daljeg odgađanja.

Tu je, kako je rekao, da pomogne da obje strane rade na postizanju sporazuma koji će normalizovati odnose i riješiti sve postojeće probleme i koji će biti održiv i prihvatljiv za region i članice EU-a.

“Kao posrednik u dijalogu nisam ovdje da bilo koga prisiljavam na dogovor koji ne žele, nego da pomognem da se postigne rešenje i sporazum koji je prihvatljiv za obje strane”, rekao je Lajčak, prenosi Tanjug.

Očekuje pregovore u julu

Kako je rekao, sa Vučićem je imao vrlo konstruktivan razgovor o sljedećim koracima, metodologiji, prioritetima i modalitetima, kao i ukupnim očekivanjima.

Lajčak je, kao i Vučić, rekao da očekuje da će pregovori biti nastavljeni u julu.

Dodao je da ne treba zaboraviti da je u posljednjih deset godina dijalog donio stvarne rezultate za narod na Kosovu.

Istakao je i da je Srbija dio Evrope i da su problemi Srbije, kao i rješenja, i problemi i rješenja EU-a.

“Vaša budućnsot je evropska. Znamo da je put Srbije kao EU visoko povezan sa dijalogom, to je jasno rečeno u Rezoluciji UN-a i svim odlukama. Želimo da Srbija napreduje ka EU i uvjeren sam da će stići tamo”, rekao je Lajčak.

Nezavisnost Kosova

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo 17. februara 2008. Vlada Srbije iste večeri donijela je odluku o poništenju te deklaracije.

Otad Srbija ulaže mnogo kako bi neke zemlje povukle odluku o priznanju Kosova, dok istovremeno nastoji blokirati i prijem Kosova u međunarodne organizacije.

Kao jedno od potencijalnih rješenja za spor između Srbije i Kosova pominje se i razmjena teritorije na način da Srbiji pripadne dio na sjeveru Kosova gdje živi većinski srpsko stanovništvo.

Iz Evropske unije odbacili su ideju prekrajanja granica, prije svega jer bi to moglo potaknuti slična pitanja i u drugim dijelovima Zapadnog Balkana, poput Bosne i Hercegovine.

Za pravno obavezujući sporazum

Lajčak je također ranije rekao da je cilj dijaloga u kojem posreduje Unija da se dođe do pravno obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova.

“To mora biti usklađeno sa međunarodnim pravom i doprinijeti stabilnosti regije. Ideja o razmjeni teritorija suprotna je tome”, rekao je Lajčak.

Sličan stav iznio je i Richard Grenell, sprecijalni američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je rekao da razmjena teritorije između Srbije i Kosova nikada nije bila Trumpova ideja.

Nekoliko dana prije posjete Srbiji Lajčak je boravio i na Kosovu gdje je izjavio da su stvoreni uslovi za nastavak dijaloga.

“Svaki put kad nešto učinim, pokušavam da to učinim 100 posto, tako da sam posvećen obnavljanju dijaloga i pružiću pomoć stranama da dođu do sporazuma kojim bi se normalizovali odnosi Kosova i Srbije, uz stabilan i prihvatljiv sporazum”, rekao je Lajčak na konferenciji za novinare na kraju svoje prve posjete Kosovu u svojstvu predstavnika EU-a za dijalog.

Razgovori između predstavnika Kosova i Srbije bit će održani u Bijeloj kući 27. juna.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO