Stekli se uslovi za odjavu epidemije u Crnoj Gori

U Crnoj Gori su tokom pandemije zabilježena 324 slučaja novog korona virusa, a devet osoba je preminulo (EPA)

U Crnoj Gori su se stekli uslovi za odjavu epidemije korona virusa, saopštio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IZJ) Senad Begić.

Crna Gora je prošla dva inkubaciona perioda od 28 dana bez novih slučajeva korona virusa.

“Stiču se epidemiološkli uslovi da IJZ razmišlja o odjavi epidemije. Ona je zakonski definisana procedura koja kaže da se epidemija može završiti onda kada prođe dupli inkubacioni period. Period nije definisan zakonom, on je više definisan nekim epidemiološkim pravilima. Dvije inkubacije bez novih slučajeva, i zaista su se stekli uslovi da se epidemija odjavi”, rekao je Begić za Radio televiziju Crne Gore, prenosi Tanjug.

Mjere i dalje ostaju

Pravno formalno, kako je pojasnio, ovo na terenu ne mijenja mnogo, jer rizik od obolijevanja i dalje ostaje prisutan.

“Odjava epidemije maltene ne znači ništa. Prvi talas je formalno završen, ali mjere i naredbe Ministarstva i preporuka IJZ i dalje ostaju na snazi. To su fizička distanca, pranje ruku i upotreba maski. U svim zemljama EU-a nošenje maski je obavezno kao i kod nas, dakle u zatvorenim, javnim prostorima gdje ne može da se održava fizička distanca od dva metra. Da li će to ostati tako, zavisi od daljeg kretanja obolijevanja”, rekao je Begić.

Prema podacima web stranice Worldometers, u Crnoj Gori su tokom pandemije, na oko 620.000 stanovnika zabilježena 324 slučaja novog korona virusa, a devet osoba je preminulo.

Izvor: Agencije