Postignut dogovor o raspodjeli 330 miliona eura kredita MMF-a

Kredit je odobren još 20. aprila na osnovu zahtjeva Bosne i Hercegovine za hitnu pomoć za saniranje posljedica pandemije (Fena)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine postiglo je u utorak dogovor o raspodjeli približno 330 miliona eura kredita koji je Međunarodni monetarni fond (MMF) prije više od 30 dana odobrio toj zemlji po hitnom postupku.

Prijedlog odluke o rasporedu sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) MMF-a jednoglasno je usvojen, izjavio je novinarima bh. ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda nakon sjednice Vijeća ministara u Sarajevu.

Kazao je da će Ministarstvo finansija i trezora raspodijeliti sredstva u skladu s odlukom Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine, potpisanim Pismom namjere i Memorandumom o razumijevanju u sljedećim omjerima: 61,5 posto za entitet Federacija Bosne i Hercegovine (s deset kantona), 37,5 posto za bh. entitet Republika Srpska i jedan posto za Brčko Distrikt.

“Ova tematika zagađuje javni prostor Bosne i Hercegovine. Ukoliko ste realni, vidjeli ste koliko je manipulacija bilo i zato sam sretan i zadovoljan da je ova odluka jednoglasno usvojena. Ovo je treći put da pokušavamo donijeti odluku. Ova donesena odluka se nije razlikovala ni u čemu posebno od prethodnih koje nisu dobile suglasnost”, dodao je Bevanda.

Kredit je odobren još 20. aprila na osnovu zahtjeva Bosne i Hercegovine za hitnu pomoć radi konsolidacije stanja u zdravstvenom sektoru i pomoći ekonomiji u suočavanju s epidemijom korona virusa i bolesti COVID-19, piše Hina.

Kantoni nisu subjekti sporazuma

Novac je već ranije uplaćen i na računu je Centralne banke Bosne i Hercegovine, ali je guverner Senad Softić ranije govorio da će biti raspoređen kad Vijeće ministara donese odluku o raspodjeli sredstava.

Spor je nastao zbog toga što su ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine tražili da kantoni budu stavljeni kao subjekti, dok na to nisu pristajali ministri iz reda bošnjačkog naroda Bisera Turković, Fahrudin Radončić i Sifet Podžić.

Oni su željeli da sve bude urađeno onako kako piše u Pismu namjere upućenom MMF-u, a u kojem kantoni nisu navedeni kao subjekti, prenosi portal Klix.ba.

Kompromis je postignut tako što je navedeno da će 50 posto dobiti “Federacija [Bosne i Hercegovine] sa svojih deset županija [kantona]”, pojasnio je Bevanda.

Prema toj odluci, 330 miliona eura, koji su trenutno na računu Centralne banke, dijelit će se na način da će RS-u pripasti 37,5 posto, Federaciji Bosne i Hercegovine 61,5 posto, a novac koji pripada Federaciji podijelit će se na način da 50 posto ostaje na federalnom nivou, a 50 posto dijeli se kantonima.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada