Virus opet cirkuliše: Zaražena i djeca u BiH i Hrvatskoj

Djeca mogu biti potencijalni prenositelji virusa, sa vrlo blagom, odnosno ne prepoznatom kliničkom slikom, kažu epidemiolozi (EPA)

Desetogodišnji učenik osnovne škole u Splitu pozitivan je na korona virus, potvrđeno je u petak u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

Osim dječaka u njegovoj su porodici zaraženi još jedno dijete, te njihov otac, prenijela je Hina. 

Kako je najavila epidemiologinja Diana Nonković iz Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Zavod će provesti testiranje cijelog razreda kojeg pohađa dijete, a testove će ponoviti i za dvije sedmice. Za to vrijeme svi učenici tog razreda su u samoizolaciji.

Epidemiolozi vjeruje kako je dječak virus najvjerojatnije dobio od svog djeda koji je bio zaražen. Očekuju se nalazi još testiranih osoba koje su bilu u kontaktu s dječakom.

Premda se na samom početku pandemije novog korona virusa smatralo kako samo starije osobe i osobe koje su hronični bolesnici imaju visok rizik obolijevanja i smrtnog ishoda usljed infekcije novim korona virusom, potvrđeno je da i djeca mogu oboljeti.

Manji rizik, ali bez potpune zaštite

Epidemiolozi su i danas stava da djeca jesu u manjoj opasnosti, ali nisu potpuno zaštićena od COVID-a 19. 

Vrtić u Tuzli u Bosni i Hercegovini zatvoren je početkom mjeseca zbog korona virusa, jer je jedno dijete pozitivno na virus. Zoran Jovanović, komandant Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla rekao je da je dijete imalo kontakte sa zaraženim osobama iz Živinica.

Dvoje djece u ovoj sedmici zaraženo je i u sarajevskoj Vogošći. Doktorica Elvira Duraković–Bahador iz lokalnog doma zdravlja rekla je da su identifikovana dva nova slučaja zaraze korona virusom, te da je riječ o pacijentima mlađe dobi. Jedno od djece koje je hospitalizirano u međuvremenu je otpušteno kući.

“Do sada je stav bio da djeca mogu biti potencijalni prenositelji virusa, sa vrlo blagom, odnosno ne prepoznatom kliničkom slikom, ali da virus mogu prenijeti na djedove i bake ili druge starije članove obitelji, ili bolesne članove obitelji, i na taj način ih ugroziti”, kaže doktorica Nonković.

“Naša iskustva u Hrvatskoj su takva da su djeca [zaražena virusom] imala blagu kliničku sliku. I sada ova djeca koja su otkrivena su asimptomatska, i otkrivena su slučajno jer smo išli aktivno tražiti, testirati obitelji”, rekla je Nonković za Al Jazeeru.

Upozorila je da mjere opreza, uključujući i odrasle i djecu, moraju ostati i dalje na snazi, jer se epidemiološka slika pogoršava.

“Svi smo se nadali da se virus nekako primirio, ali virus je očito opet u cirkulaciji”, rekla je Nonković Al Jazeeri.

Školska godina u regiji je završila za učenike osnovnih i srednjih škola, koji su od početka pandemije u martu van školskih klupa, dok su vrtići kao i sportski klubovi otvorili svoja vrata za djecu.

“Vjerujem da će se u narednih nekoliko tjedana morati i [epidemiološke] mjere pooštravati. Neće biti drastično kako je bilo, ali će se mjere sigurno pooštriti prema epidemiološkoj situaciju”, rekla je epidemiologinja Nonković.

Izvor: Al Jazeera i agencije