Trogodišnja djevojčica vraćena porodici Savić

Trogodišnja djevojčica Lenka biće vraćena porodici Savić, izjavio je ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

Na konferenciji za medije u Palati Srbija, Ðorđević je rekao da je danas donio rješenje da se odobri zasnivanje usvojenja porodici Savić, a na preporuku komisije koja je u skladu sa zakonom pregledala dokumentaciju, prenosi Tanjug.

Najveća radost za porodicu Savić, osim pozitivnog rješenja, bilo je i prisustvo djevojčice Lenke koja je danas bila “zvijezda” konferencije.

Ministar je čestitao porodici Savić i poželio im da o djetetu brinu, da raste u normalnim okolnostima i da se takav slučaj više u Srbiji nikada ne dogodi zbog “aljkavosti” u proceduri tokom usvajanja.

‘Proceduralna greška’

Bračnom paru iz Beograda, Borislavu (48) i Biljani Savić (52), su legalno usvojenu djevojčicu Lenku oduzeli socijalni radnici zbog sumnje da je Centar za socijalni rad u Subotici prije osam mjeseci napravio proceduralnu grešku.

Razlog je taj što usvojiteljica ima više godina od dozvoljene granice, a u takvim slučajevima bi trebalo postojati odobrenje ministra za rad, što Centar nije tražio.

Javnost u Srbiji za ovaj je slučaj saznala nakon što je je Borisav Savić na Twitteru napisao šta im se dogodilo, a slučaj je izazvao veliku pažnju medija i javnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije