Pompeo: Kosovo mora biti što prije spremno za dijalog

Pompeo je u pismu čestitao i na mirnom i demokratskom procesu formiranja vlade Kosova (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da Kosovo mora biti spremno da nastavi pregovore sa Srbijom što je prije moguće.

“Pozdravili smo odluku vaše vlade o ukidanju svih mjera reciprociteta za robu iz Srbije, što je označilo ključni korak u ponovnom pokretanju procesa dijaloga”, naveo je Pompeo u pismu koje je uputio premijeru Kosova Avdulahu Hotiju, uz čestitke na njegovom izboru.

On je u pismu istakao da SAD i dalje podržava Kosovo “u napredovanju u procesu potpune normalizacije odnosa sa Srbijom, fokusiranog na međusobno priznavanje”, što je, kako je rekao, od suštinskog značaja za Kosovo u smislu globalne integracije i ostvarivanja njegovog punog potencijala, prenosi Tanjug.

Hoti je na Twitteru objavio čestitku i naveo da je Priština opredijeljena da blisko sarađuje i izrazio zahvalnost na, kako je rekao, “bezrezervnoj podršci u normalizaciji odnosa sa Srbijom, usmjerenoj ka obostranom priznavanju”, prenio je Kosovo Online.

Borba protiv korupcije

Pompeo je u pismu, čiji je sadržaj prenio Hotijev kabinet, čestitao i na “mirnom i demokratskom procesu formiranja vlade”.

Pozdravio je i posvećenost borbi protiv korupcije, što je glavni prioritet Hotijeve vlade, i obećao podršku antikorupcijskim djelovanjima, kao i drugim inicijativama koje imaju za cilj povećanje vladavine zakona i jačanje demokratskih institucija koje mogu “pružiti jednak tretman i pravdu za sve građane Kosova”.

“Zajedno ćemo prevazići pandemiju COVID-a 19 i izgraditi put za realizaciju ekonomskog potencijala Kosova. I dalje sam posvećen jačanju veza između naše dvije države”, naveo je Pompeo u pismu.

Izvor: Agencije