NVO: Slovenija i Hrvatska krše ljudska prava migranata

Brojne su optužbe za agresivno ponašanje hrvatske policije prema migrantima na granici s BiH (EPA)

Slovenija krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima jer šalje ilegalne migrante u Hrvatsku, znajući da će njihova ljudska prava biti prekršena, rečeno je na debati uoči Svjetskog dana izbjeglica u Mariboru.

“Hrvatska i Slovenija bi trebale da sarađuju i pomažu Bosni i Hercegovini, ali umjesto toga u Hrvatskoj se dešavaju ozbiljna kršenja ljudskih prava”, rekla je Katarina Bervar Sternad, direktorica Pravno-informativnog centra (PIC).

Prema njenim riječima, “to je očigledno, jasno i tolerisano samo zato što Evropa još nije u stanju da prizna da nije uspjela u potpunosti u kontroli granice i provođenja granične politike EU u Hrvatskoj”.

Granična politika

“Slanjem ovih ljudi da se suoče sa situacijom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Slovenija krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima”, rekla je Bervar Sternad.

Navela je i kako nevladine organizacije ukazuju na sve to već dvije godine, prenosi slovenačka agencija STA, piše Tanjug.

U organizaciji Instituta za etničke i regionalne studije na debati se raspravljalo o situaciji na balkanskoj migracionoj ruti.

Izvor: Agencije