Mustafa: Dijalog sa Srbijom može biti okončan na jesen

Mustafa kaže da će dijalog sa Srbijom biti ubrzo okončan ako postoji posvećenost Washingtona i saradnja SAD-a i EU (Reuters)

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa izjavio je da bi proces dijaloga sa Srbijom mogao biti završen na jesen, prije novembarskih predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Ako je to slučaj, onda će dnevni red biti u ovom vremenskom roku. Miroslav Lajčak s kojim smo juče razgovarali, bio je uvjeren da je to posao koji treba da se uradi do kraja godine, bez ikakvih obećanja. Uvjeren sam da se to može postići,” rekao je Mustafa za KTV, prenosi Beta.

Ocijenio je da je važno je da se dogovor sa Srbijom postigne prije izbora novog predsjednika Kosova.

“Koalicija može da izdrži mandat, ali sučeljavanje je povezano i s rješavanjem pitanja  predsjednika. Ako predsjednik ne bude izabran, ići će se na birališta i biće komplikovano jer tada ulazimo u izbore za parlament i nakon 5-6 mjeseci imamo lokalne izbore i to je period koji mnogo ne odgovara Kosovu”, rekao je lider DSK.

Dodao je da će dijalog sa Srbijom biti ubrzo okončan ako – kako je ocijenio – postoji posvećenost Washingtona i saradnja Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u okončanju tog procesa.

Vučić: Najteža vremena od proglašenja nezavisnosti Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak, nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u Beogradu, kako Srbiju čekaju veoma teška vremena, odnosno najteža otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Vučić je rekao kako je poslije ocjena Rusije koje je čuo, dodatno zabrinut kada je riječ o planovima za rješenje problema Kosova.

“Težak period je pred nama u kojem ćemo se suočiti sa velikim pritiscima da bi se ostvarili planovi koje mi nismo dobili ni zvanično ni nezvanično, ali na osnovu ocjena ruskih prijatelja čini se da moramo biti obazrivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala”, rekao je Vučić.

“Teška, teška, teška vremena su pred nama i moramo da budemo ujedinjeni jer samo tako ćemo moći da zaštitimo svoje interese. Čekaju nas najteža vremena u poslednjih 12 godina, najteže od proglašenja nezavisnosti Kosova i priznanja više od 90 zemalja”.

Ukidanje taksi, nastavak dijaloga

Bivši premijer Albin Kurti smatra da je nova Vlada “protivzakonita” te je najavljivao da će se brzo vratiti na vlast.

Kurti nije prošao glasanje o povjerenju 25. marta, nakon što se raspala koalicija Pokret Samoopredjeljenjejegove i Demokratskog saveza Kosova samo dva mjeseca od njenog formiranja.

Za formiranje koalicije bili su potrebni mjeseci, a vlada je bila nestabilna od samog početka.

Raspala se u svađama početkom krize izazvane pojavom korona virusa i bolesti COVID-19.

Demokratski savez Kosova je u međuvremenu dogovorio novu koaliciju i nominirao Hotija za novog premijera, a predsjednik Kosova Thaci ga je predložio Skupštini Kosova.

Novoizbrana Vlada Kosova ubrzo je poništila odluke o recipročnim trgovinskim mjerama prema Srbiji i tako omogućila kompanijama iz Srbije da robu izvoze na Kosovo i s dokumentima koji ne sadrže naziv Republika Kosovo.

Premijer Hoti je kazao da ovim Kosovo uklanja prepreke za nastavak dijaloga te i od Srbije očekuje da obustavi kampanju protiv Kosova.

Izvor: Agencije